„Egzit“ i „Guča“ najatraktivniji

Izvor: Glas javnosti, 02.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Egzit“ i „Guča“ najatraktivniji

BEOGRAD - Bogata turistička ponuda Srbije česta je tema britanskih medija ovih dana. Novinar londonskog Tajmsa u nedavno objavljenom tekstu izdvaja noćni provod u Beogradu i Novom Sadu, dobru hranu i već nadaleko poznatu gostoljubivost naših ljudi.

Razlog afirmativnog izveštavanja britanskih medija, bez svake sumnje, vezuje se za nedavno održan Sajam turizma u Londonu, gde je Turistička organizacija Srbije imala zapažen >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nastup. Promenjenoj slici Srbije umnogome su doprinela i brojna studijska putovanja britanskih novinara koji su imali prilike da obiđu zanimljiva turistička mesta naše zemlje i o tome izveštavaju britansku javnost.

Većina stranih novinara Srbiju je predstavila kao zanimljivu destinaciju gde turista može da vidi interesantna mesta poput Tare, Drine, Zlatibora, Kopaonika, etnosela, da se dobro provedu i uživaju u atmosferi mediteranskog grada na Dunavu.

- Razgovarali smo sa britanskim turoperaterima iako ove godine Kopaonik nije u njihovoj ponudi jer ih je omeo proces privatizacije. Nisu jednostavno imali s kim da ugovore zimsku sezonu, budući da su hoteli „Grand“ i „Konaci“ dobili novog vlasnika očekujemo da će se već za narednu sezonu Kopaonik naći u ponudi britanskih turoperatera. Proteklog leta bilo je britanskih turista na Dunavu, u pitanju su bila krstarenja od Nemačke do Crnog mora i obilazili su Novi Sad, Sremske Karlovce, Beograd, arheološki lokalitet Viminacijum i Donji Milanovac - kaže za Glas Gordana Plamenac, direktor Turističke organizacije Srbije.

Ona napominje da su Britanci izuzetno zainteresovani i za tradicionalne festivale, Guču i Egzit, kao i puteve vina. Sajam turizma u Londonu samo nam je još jednom potvrdio da se slika o Srbiji umnogome promenila, što je zasluga svih u turističkoj privredi, kulturi, medijima, spoljnoj politici, ali i sportu.

GLAS ZA ĐAVOLJU VAROŠ

U konkurenciji za sedam svetskih čuda našlo se preko 400 destinacija, među njima i naša Đavolja varoš, koja je u Evropi na 24. mestu.

- Konkurs je produžen narednih šest meseci i pozivamo na glasanje za Đavolju varoš ne samo kako bi privukli pažnju svetske javnosti, već i doprineli dolasku većeg broja stranih turista - naglašava Gordana Plamenac, direktor TOS-a.

Kako bi Britancima predstavili turizam Srbije, u februaru je najavljen i „roud šou“, svojevrsna tura po britanskim gradovima, Londonu, Mančesteru i drugim mestima.

- Finansijska svetska ekonomska kriza svakako će se odraziti i na turističku privredu i preporuka svetske turističke organizacije jeste da se okrenemo domaćem tržištu i zemljama iz neposrednog okruženja. Tako smo u cilju turističke promocije naše zemlje planirali nastupe i na sajmovima turizma na kojima do sada nismo učestvovali, u Briselu, Oslu, Budimpešti i Parizu - naglašava Gordana Plamenac.

Evropa, koja je imala najveći broj dolazaka turista u odnosu na duge turističke destinacije u svetu, za poslednjih osam meseci beleži blagi pad od dva odsto. Kako se turisti iz Evrope zbog finansijske situacije okreću zemljama iz okruženja, u tome Srbija može da dobije šansu. Već sada postoji interesovanje mlađih ljudi za biciklističke staze, seoski turizam, ukoliko je povezan sa aktivnim odmorom. Sve su to turistički potencijali koje bi trebalo iskoristiti u ovom trenutku. Interesovanje postoji i za siti brejk, zatim za kulturni turizam i obilaske manastira, crkava i arheoloških lokaliteta.

Cega se PAMETAN STIDI. LUD SE PONOSI?

E to je i EGZIT I GUCA?

laky
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.