Dragačevski sabor trubača u Guči: Od lokalne tradicionalne manifestacije do globalne senzacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2023, 17:15

Dragačevski sabor trubača u Guči: Od lokalne tradicionalne manifestacije do globalne senzacije

Dva dana ostalo je do početka Guča festivala, koji se održava od 09. do 13. avgusta u organizaciji Opštine Lučani, KC Guča, TO Dragačevo i Skymusic-a. Koncerti najvećih muzičkih zvezda današnjice, Ace Pejovića (09. avgust) i Aleksandre Prijović (10. avgust) rezervisani su za Predsaborske dane, dok je period od 11. do 13. avgusta predviđen za najveću trubačku feštu na svetu - 62. Dragačevski sabor trubača

Dragačevski sabor, poznat po autentičnoj trubačkoj muzici, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << srpskoj kulturi i euforičnoj atmosferi, nije samo lokalni događaj. Danas slavi više od šest decenija postojanja kao globalna senzacija, privlačeći ljude iz svih krajeva sveta.

„Ovo je neopisivo! Guča je dokaz da muzika ima moć da spoji ljude i premosti sve moguće barijere“, „Nikada nisam videla ništa slično. Guča se ne može uporediti ni sa jednim muzičkim događajem na svetu“, „Muzika, hrana, piće, atmosfera... Ma sve!“, „Samo je jedna Guča“, „Guča je potpuno ludilo! Ovo je jedino mesto na svetu gde žurka ne prestaje!“ – samo su neke od impresija posetilaca iz zemlje i inostranstva tokom prethodnih godina.

Uz postojanu posvećenost očuvanju trubačke muzike, Guča je uspela da svojim gostima pruži i autentično iskustvo, koje ne postoji nigde na svetu. Trubači, muzika koja se čuje na svakom ćošku varošice, obilje ića i pića, brisanje jezičkih, muzičkih i svih drugih barijera učinilo je da festival ne privlači samo ljubitelje tradicije, već i širok krug muzičkih entuzijasta iz celog sveta.

Ove godine, Dragačevski sabor slavi svoje 62. drugo izdanje, a osim prepoznatljive atmosfere i gostiju iz svih krajeva sveta, različiti muzički i kulturno-umetnički sadržaji doprineće još jednoj nezaboravnoj godini u Guči. Tokom tri dana nastupiće najveća trubačka imena sa ovih prostora - Dejan Petrović Big band, Bojan Krstić, Elvis Bajramović, Dragan Pavlović, Marko Trnavac, Dejan Lazarević, Saša Krstić sa svojim orkestrima, , kao i Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“. Poslednjeg saborskog dana održaće se takmičenje trubačkih orkestara finalista, a prodefilovaće i neka od najvećih imena srpske narodne scene. Tako će u nedelju, 13. avgusta, prava poslastica za ljubitelje narodnog melosa biti i nastup narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistima – Nikolom Rokvićem, Banetom Mojićevićem, Stevanom Anđelkovićem i Aleksandrom Tirnanićem.

Festival počinje Predsaborskim danima (09. i 10. avgust), koji donose koncerte dve najpopularnije muzičke zvezde regiona – Ace Pejovića (09. avgust) i Aleksandre Prijović (10. avgust). Predsaborski dani su novina u odnosu na prethodne godine i odlična uvertira za ono što sledi – 3 dana nezaboravnog provoda i najveće smotre trube na svetu.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragačevski sabor trubača u Guči: Od lokalne tradicionalne manifestacije do globalne senzacije

Izvor: B92, 07.Avg.2023

Dva dana ostalo je do početka Guča festivala, koji se održava od 9. do 13. avgusta u organizaciji opštine Lučani, KC Guča, TO Dragačevo i Skymusica... Koncerti najvećih muzičkih zvezda današnjice Ace Pejovića (09. avgust) i Aleksandre Prijović (10. avgust) rezervisani su za Predsaborske dane,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.