Dobio odštetu zbog predugog suđenja

Izvor: Studio B, 25.Okt.2011, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobio odštetu zbog predugog suđenja

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je presudu Osnovnog suda u Čačku po kojoj država mora da isplati 400.000 dinara zemljoradniku Vidoju Jankoviću (79) iz Kotraže zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Janković je tužio Opštinski sud u Guči jer čitavih 30 godina nije mogao da donese presudu u njegovom sporu sa bratom, koji je u međuvremenu preminuo, oko nasleđa očevine. On će, pored dosuđene odštete, dobiti još 100.650 dinara za troškove parničnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << postupka i 32.500 dinara na ime troškova zastupanja pred Ustavnim sudom.

Sve je počelo 23. marta 1978. godine kada je Vidoja tužio rođeni brat tražeći poništenje zaveštanja njihovog oca i drugačiju podelu imovine.

Od tada su održana 33 ročišta, dok je prva prvostepena presuda doneta tek krajem oktobra 2008. godine, koju je potvrdio i Apelacioni sud posle dve godine, da bi se u međuvremenu Janković preko punomoćnika žalio Ustavnom sudu tvrdeći da mu je povređeno pravo na razumno suđenje.

U trodecenijskoj parnici bilo je angažovano petoro sudija Opštinskog suda u Guči, u kome je saslušano 15 svedoka do 1990. godine, održano devet ročišta. Posle prve presude usledio je čitav niz žalbi, novih sudskih odluka i obraćanja Ministarstvu pravde.

Na kraju maratonskog sudskog procesa pokrenuta je parnica i protiv države u čačanskom Osnovnom sudu, gde je jednom prilikom Janković izjavio da sa bratom ne govori od početka suđenja, dok su sporne građevine i zemljište za to vreme potpuno zapuštene.

Država se, posle svega, žalila na presudu iz Čačka, ali je Apelacioni sud ocenio da je ona u redu pa je trodecenijski spor okončan nalogom da se Jankoviću isplate novčana odšteta i troškovi citavog postupka.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.