Devojka iz Guče u drugoj Evropi

Izvor: Politika, 15.Sep.2012, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojka iz Guče u drugoj Evropi

Beseda o pravdi i ravnopravnosti studentkinji treće godine Pravnog fakulteta u Kragujevcu Aleksandri Jelić donela učešće na Letnjoj školi međunarodne organizacije „Alpbah”

Kragujevac – Aleksandra Jelić, studentkinja treće godine Pravnog fakulteta u Kragujevcu, iz svoje rodne Guče došla je u Beograda, gde od 13. do 20. septembra pohađa Letnju školu međunarodne organizacije „Alpbah”, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << promoviše vrednosti i standarde Evropske unije. Poziv je dobila nakon što je na takmičenju u retorici „Sretenjska beseda”, koju tradicionalno organizuje kragujevački Pravni fakultet, osvojila ne prvo, već drugo mesto. Iako je eminenti žiri titulu najbolje dodelio njenoj mlađoj koleginici, Aleksandrina beseda o ravnopravnosti ostavila je najbolji utisak na predstavnike „Alpbaha”, organizacije sa sedištem u Austriji koja okuplja više od 30 organizacija iz cele Evrope.

„Ja sam Aleksandra Jelić i ja sam Evropljanka. Potičem iz zemlje koja se nalazi na jugoistoku tog kontinenta. Međutim, nije mi baš kristalno jasno iz kog razloga jedna Aleksandra živi u jednoj, a jedan Žorž u sasvim drugoj Evropi. Dok isti Žorž obilazi svemir, nebo je, zaboga, granica, ova druga čami u izolaciji, te se ne može kretati čak ni u okvirima granica sopstvene zemlje. Ona ni u Prizren ne može. A uz sva moguća zagarantovana prava brine koje će posledice imati svako njeno javno iznete mišljenje. Sloboda je izgleda krivo shvaćena. Ko je taj samoprozvani dželat koji stojeći na vrhu piramide odlučuje ko je neprijatelj slobode? Ne zaboravite, od samog dželata uvek su odvratnije njegove sluge.”

Ovo je samo deo Aleksandrine besede „Pravda ista za sve”, u kojem ova mlada Srpkinja govori o paradoksima modernog sveta, dvostrukim pravnim i političkim aršinima koji se teško mogu razumeti u kontekstu savremenog društva čija je maksima „svet bez granica”.

„Tendencija savremenog doba jeste svet bez granica, a ograničeni smo više nego ikad. Svakog sata ko iz vode niču države i državice manje i od Vatikana. Neka je kruna kao naprstak, ali neka je kruna. Pravda je ista za sve u teoriji, ali ja vas pitam zašto je u praksi selektivna, pa ono što važi za lica sa jednog pravnog područja, ne važi za druga? Važe li ad hok međunarodni sudovi za sva lica, ili samo za ona koja su sa područja bivše Jugoslavije, ili, pak, Ruande? Važi li isto pravo za sve nas: za one sa Starog i Novog kontinenta, za obrazovane i one manje obrazovane, za bogate i siromašne? Za Aleksandru i Žorža? Ako ne važi, recite mi koja je njegova cena, jer bih je ja rado platila, zarad bezbrižnijeg detinjstva, rasterećenije mladosti i dostojanstvenije starosti.”

Aleksandra je ovu besedu pripremala trudeći se da ponovi uspeh iz Čačka, gde je na takmičenju u besedništvu, koje se organizuje u čast pokojnog premijera Zorana Đinđića, osvojila treće mesto. Letnja škola će biti održana na Institutu za filozofiju i društvene nauke, a organizator je beogradska podružnica „Alpbaha”.

– Bile su dve teme, slobodna i „Neka pobedi pravda, makar propao svet”. Moja beseda je kombinacija obe. Žiri je prvo mesto dodelio mojoj koleginici, ali su predstavnici organizacije „Alpbah” ipak izabrali mene. Od sutra počinju zgusnuta predavanja o međunarodnom pravu, pravu EU, a glavna tema Letenje škole je pacifizam u 21. veku. Od predavača iz Austrije, Amerike i drugih zemalja čućemo kako se može stići do mira u podeljenom svetu, koji je u teoriji „svet bez granica”. Verujem da ćemo moći da im postavimo i neka pitanja – kaže Aleksandra, pozdravljajući svoju rodnu Guču, koja je „tu u Evropi”.

„Prva ljubav” Aleksandre je gluma, bila je članica nekoliko amaterskih trupa, pa nije čudo što se dobro snalazi na sceni. Ta umešnost će joj kako kaže koristiti kada postane advokat. Aleksandra se pomalo bavila i novinarstvom, učeći zanat od oca koji piše za „Sportski žurnal”. Bavi se humanitarnim radom i članica je Crvenog krsta.

Aleksandri je fotografija češkog novinara sa jednog od prethodnih Sabora u Guči, snimljena sasvim slučajno, donela titulu najlepše devojke ove popularne manifestacije.

Brane Kartalović

objavljeno: 16.09.2012
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.