Dejan Petrović Zlatna truba sabora trubača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2009, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejan Petrović "Zlatna truba" sabora trubača

GUČA - Finalnim takmičenjem 16 trubačkih orkestara danas je u Guči završen 49. Dragačevski sabor trubača.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić označio je u 15 časova početak četvoročasovnog trubačkog nadmetanja na gradskom stadionu uz zvuke saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" koju su svirali svi finalisti uz zvuke prangija sa okolnih brda.

Pobednici sabora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja proglašen je za pobednika 49. Dragačevskog sabora trubača. Ovaj orkestar će iduće godine predstavljati Srbiju na 50. jubilarnom Saboru, kada će biti organizovano svetsko takmičenje trubača.

Za najboljeg trubača proglašen je Dejan Petrović iz Dubokog i on je dobio "Zlatnu trubu" Dragačevskog sabora 2009.

Najbolji tenorista je Predrag Jovanović iz Grdelice, a basista Aleksandar Jović iz Vladičinog Hana.

Za najboljeg bubnjara proglašen je Dejan Ilić iz Vladičinog Hana.

Dodeljivanjem nagrada završena je najveća manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji, porukom: "Sviraj trubo zadugo, za veselje i ni zašta drugo".

Poseta iznad svih očekivanja

Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović je rekao da je ovogodišnja poseta Guči prevazišla sva očekivanja.

On je kazao da je u proteklih pet dana u Guči boravilo više od 600.000 gostiju od čega oko 50.000 iz inostranstva, kao i da je sve proteklo "u najboljem redu".

Predsednik Odbora 49. Dragačevskog sabora trubača u Guči Slobodan Jolović pozvao je predsednika i premijera Rusije Dimitrija Medvedeva i Vladimira Putina da posete sledeći, jubilarni 50. sabor i da na njemu učestvuje i najbolji ruski orkestar, jer će to biti svetsko takmičenje.

Poziv Medvedevu i Putinu

Jolović je poziv uputio sa konferencije za novinare u Guči zamolivši ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konuzina koji je posetio sabor da to prenese Medvedevu i Putinu, a Konuzin je rekao da će poziv odmah proslediti.

Konuzin je prisustvovao završnim manifestacijama sabora u Guči i ocenio da je to praznik srpske kulture.

Ambasador Rusije u Srbiji je rekao da je Srbija preživela težak period a da je Rusija prebrodila sistemsku krizu i jača svoje pozicije.

"Shvatamo koliko vam je (u Srbiji) teško i spremni smo da vam pomognemo, a kada vidim kako uživate ubeđen sam da i vi verujete u svoju budućnost", rekao je Konuzin.

Dodao je da će prilikom posete Medvedeva Srbiji u oktobru biti definisane nove smernice saradnje dve zemlje uključujući i oblast kulture.

Konuzinu je na saboru u Guči jedino smetalo to što "Srbi mnogo puše, a naročito žene".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.