Danas počinje Sabor u Guči, očekuje se pola miliona gostiju

Izvor: Politika, 06.Avg.2012, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje Sabor u Guči, očekuje se pola miliona gostiju

GUČA - Tradicionalni 52. Dragačevski sabor trubača u Guči, koji počinje danas i trajaće do 12. avgusta, okupiće 50 trubačkih orkestara, a organizatori očekuju više od pola miliona posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Dragačevski sabor je jedinstveno takmičenje narodnih trubačkih orkestara u svetu i najznačajnija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva u Srbiji.

Gosti Sabora imaće priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da prate „okršaj” najboljih majstora trube.

Na finalnom trubačkom takmičenju koji prati stručni i žiri publike, najbolji orkestri i solisti dobiće zvanje „dragačevskih pobednika”, koji će im otvoriti put na brojne domaće i svetske festivale.

Pored već tradicionalnog trubačkog nadmetanja, pripremljeni su i brojni drugi sadržaji koji prezentuju srpsku-narodnu radinost i tradiciju.

Posetioci će imati priliku da vide izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, etnografske istorijske izložbe, kao i brojne nastupe kulturno-umetničkih društva i pevačkih grupa.

Izvođači duhovne srpske muzike braća Teofilović, folk pevači Miroslav Ilić i Svetlana Ražnatović neki su od muzičara čiji su koncerti predviđeni u okviru 52. dragačevskog Sabora trubača.

Sabor u Guči već godinama privlači veliki broj posetilaca, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Budući da je Dragačevski sabor jedna od najvećih svetkovina, svi domovi domaćina su otvoreni za stare i nove prijatelje koji dolaze iz svih krajeva Srbije, ali i iz Republike Srpske, Makedonije, Slovenije, Austrije, Poljske, Nemačke, Francuske, Mađarske...

Gostima Guče za smeštaj su na raspolaganju privatne kuće, kampovi, ali i hoteli u mestima koja se nalaze u neposrednoj blizini poput Ivanjice i Požege.

Sudeći po programu i podršci koju je Sabor dobio, i ove godine sve posetioce, kojih će, prema najavama organizatora, biti više od pola miliona, očekuje izuzetan provod uz zvuke trube.

Tanjug

objavljeno: 06.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.