Boban Marković: Guča je moj život

Izvor: Blic, 01.Avg.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boban Marković: Guča je moj život

Ako više od 100 nastupa godišnje, koliko Boban Marković sa Markom i orkestrom ima po celom svetu, stavite na jedan tas, a koncert u Guči na drugi tas vage, prevagnuće Guča. “Guča je moja, iz nje sam potekao i ništa ne može da se meri s njom”, kaže slavni trubač koji 17. avgusta nastupa na Saboru trubača, a uoči koncerta biće prikazan i film o njemu “Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hana do Kana”.

– To je najveći festival na svetu, verujte mi, na mnogim sam bio i svirao, ali niko nema ovu našu Guču, niti će ko skoro da je nadmaši. Ja i ne volim da kažem da je to festival, već da je takmičenje trubača što i jeste njegova posebnost i svetska prepoznatljivost. Iz godine u godinu Guča je sve popularnija – priča Boban punog srca. Veseo je i razdragan kada pomenemo Guču i njegov rodni Vladičin Han.

Danas putuje u Mađarsku, sutra u Englesku; nastupa na "Folk festivalu” u Kembridžu, deliće binu sa Krisom Kristofersonom, američkim pevačem i glumcem i Natali Merčent, nekadašnjom pevačicom benda "10.000 Maniacs”.

– Pa, dobro – skromno sleže ramenima i vraća razgovor na ono što mu je milije – postojaće Guča još mali milion godina, da smo živi i zdravi. Jedva čekam 17. da zasviram.

Pred koncert će biti prikazan film kojem su autori Jelena Bačić-Alimpić i Saša Milošević Mare, po Markovićevoj životnoj priči, dali naziv od „Hana do Kana". Nedavno je Boban bio u Kanu i za potrebe filma evocirao uspomene na dodelu „Zlatne palme" Emiru Kusturici za film „Podzemlje", kada je svetom odjeknuo zvuk srpske trube.

Marković je oduševljen scenarijom, snimljenim kadrovima i jedva čeka premijeru. Tvrdi da će ovo biti jedan od najgledanijih dokumentarnih filmova.

Kanom, u kome je bio pet, šest puta – a najveći utisak je ostavila Šeron Stoun na dodeli nagrade – nije oduševljen koliko svojim Hanom. Iako u njega ne zalazi popularna Šeron"

– Moj Han nosim u srcu ma na kojoj tački sveta da se nalazim. U njemu žive moji roditelji, porodica, supruga, drugovi, prijatelji, familija komšije" Sto puta je Han lepši i bolji od Kana jer je u njemu sve što imam – dirljivo priča najbolji trubač sveta. To da je najbolji, tvrdi ugledni engleski časopis "Song lajns”. Boban kaže da je Marko bolji. Ali neće još dugo" najbolji tek raste.

– Moj unuk Bratislav, Markov sin, biće ubedljivo najbolji! Videćete dok poraste. To dete će biti važnije i popularnije od nas dvojice. Ima u sebi nešto što ni Marko ni ja nemamo. Čudo od deteta, čudo! Sam je krenuo rukom ka trubi, okružio se instrumentima. Ali, nije meni toliko važno da on bude trubač, ne. Bitno mi je da bude svoj čovek i najbolji u onome čime se bude bavio. Ma šta to bilo. Eto, to mi je želja. Svoje sam odavno ispunio, a sve se svode na jedno – da budem najbolji od svih – iskren je Boban.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

GUČA 2010: BOBAN MARKOVIĆ: OD HANA DO KANA!

Izvor: iYupi.com, 01.Avg.2010

Ako više od 100 nastupa godišnje, koliko Boban Marković sa Markom i orkestrom ima po celom svetu, stavite na jedan tas, a koncert u Guči na drugi tas vage, prevagnuće Guča.  “Guča je moja, iz nje sam potekao i ništa ne može da se meri s njom”, kaže slavni trubač koji 17. avgusta...

Nastavak na iYupi.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.