Izvor: Blic, 26.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznis prave i od banane

Dok su drugi proizvođači jadikovali zbog loše cene kupina, malina, jabuka, šljiva, Branko Simončević iz Ivanjice finalizovao je proizvodnju i za kratko vreme stvorio brendove poput kupinovog vina koje se konzumiralo i na Hilandaru, rakije od malina i meda čijom aromom su na ovogodišnjem Saboru trubača u Guči Italijani bili oduševljeni, a tu su i jabukovača, šljivovica...

Ovih dana eksperimentalno radi na dobijanju novih ukusa u kombinaciji sa lekovitim travama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Uz sve to, Branko je brižan otac i suprug, a već neko vreme održava u planinskom kraju poznatom po oštroj klimi stablo banane pokušavajući da dobije i prve plodove.

Sve je počelo pre nekoliko godina kada je Branko odlučio da preuzme uzgoj kupina od oca Svete, poznatog uzgajivača voća u ovom kraju. Sa postojećih 20 ari Branko je kupinjak proširio na 85 ari i započeo proizvodnju. U početku su to bile male količine od oko 100 litara kupinovog vina, a kasnije, uz stručnu literaturu, Simončević je proširio proizvodnju. Probno vino plasirao na tržištu Ivanjice, a ubrzo su po njega počeli da dolaze iz svih krajeva Srbije.

– Shvatio sam da ne smem sve prepustiti slučaju i čekati kakva će cena voća biti. I sami vidite da je kupina loše plaćena, slično je sa jabukom, cena malina varira iz godine u godinu, tako da sam odlučio da finaliziram proizvodnju. Kupinovo vino koje je najviše mesta našlo u restoranima u Beogradu plasirano je pod nazivom „bestrna", mada planiram da uz saglasnost opštine nove količine flaširam kao „ivanjičanka". Ipak je to nešto što je poteklo iz našeg kraja, odličan, ispitan kvalitet i kao takav se mora obeležiti. Takođe sam krenuo u ozbiljnu priču sa proizvodnjom rakije od malina i meda. To je nešto potpuno novo i, prema prvim procenama, rekao bih da će biti pravi bum. Kada uživate u nečemu što radite i imate jaku želju da napredujete, onda ideje dolaze same po sebi – priča Branko Simončević, jedinstven i po tome što je parcele kupina, jabuka i malina osigurao pa se, za razliku od drugih, ne plaši vremenskih nepogoda čestih u ovom kraju.

O procesu pravljenja vina, Branko nije želeo da govori zato što je to poslovna tajna i što se proizvodnja, kako kaže, svakodnevno usavršava. Komplikovana je, iziskuje analize, stručni nadzor, jer nema dovoljno literature, pa su troškovi prilični. Zato se odlučio da nabavi i mini-laboratoriju. Suština je u zrelim, zdravim plodovima i fermentaciji.

– To je aromatično desertno vino sa 10 procenata alkohola, koje proizvodimo na nadmorskoj visini od 620 metara gde se i bere, da bi se eliminisanjem transporta i zamrzavanja plodova sačuvala u potpunosti lekovita i hranljiva vrednost. Kontrolu obavlja Poljoprivredni fakultet u Beogradu. Vino se od davnina konzumira u slučajevima anemije, loše cirkulacije, pada imuniteta, lošeg varenja. Rakija od malina i meda i ove nove sorte koje pripremam sa travama takođe imaju blagotvorno dejstvo na organizam, naravno u dozvoljenim količinama – kaže Simončević.

Branko Simončević ima četvoro dece, sinove Lazara i Ognjena i ćerke Isidoru i Teodoru. Oni su njegova inspiracija, a supruga Snežana snažan oslonac i desna ruka u svim poslovima.

Drvo ljubavi zasadili zajedno

Branko je pre nekoliko godina supruzi Snežani za rođendan poklonio seme banane. Posejali su ga zajedno. U planinskom kraju gde su zime oštre i duge ljubav je pobedila, bana je izrasla i već neko vreme odoleva nemilosrdnoj ivanjičkoj klimi. Da bi cvetala mora da poseduje određenu temperatu i vlažnost vazduha. Na tome će porodica Simončević raditi ovih dana. Ukoliko bananu sačuvaju od hladnih dana koji dolaze prvi plodovi mogući su naredne godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.