Besplatni koncerti u Guči

Izvor: Blic, 24.Jul.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni koncerti u Guči

Pedeseti, jubilarni Sabor trubača u Guči održava se od 13. do 23. avgusta. Po prvi put biće organizovano takmičenje za prvu trubu sveta. Domaćin mnogobrojnim učesnicima i gostima, kao i predsednik saborskog odbora biće Slobodan Jolović koji najavljuje sjajne koncerte i borbu za prvu trubu sveta.

- Ovaj Sabor će biti najraznolikije nadmetanje rukotvorina srpskog naroda i zvukova trube iz svih delova Srbije, kao i sa mnogih kontinenata. Zaljubljenici trube će imati priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da prate takmičenje narodnih trubačkih orkestara, kazivača zdravica, izbor najlepše narodne nošnje, narodni višeboj, folklorne i pevačke grupe" Takođe će imati priliku da uživaju u koncertu Gorana Bregovića, Bobana Markovića, a po prvi put biće organizovano takmičenje trubačkih orkestara za prvu trubu sveta.

Da li je Sabor odstupio od svoje izvornosti i na koji način se odbor bori protiv komercijalizacije Guče?

- Moglo bi se reći da je ovo mesto u Srbiji najfinija nit koja povezuje naš identitet sa modernim tokovima. Nigde toliko zvukova prošlosti i podržavanja radosti življenja naših predaka u kojoj učestvuju mladi ljudi sa osećanjem pripadnosti jednom narodu. Valjda je zato i posećenost svake godine sve masovnija.

Bilo je dosta negodovanja zbog pojavljivanja „Zvezda Granda" i Miroslava Ilića na festivalu trube?

- Na ovogodišnjem 50. saboru trubača gostima će biti pružena prilika da uživaju u bogatom programskom, takmičarskom i izložbenom sadržaju domaćih i inostranih trubačkih orkestara i narodnih umotvorina. Sve ostalo su zabavni, prateći programski sadržaji.

Da li će promenjen termin održavanja Sabora uticati na posetu?

- Kako je reč o jubilarnom Saboru, on će trajati deset dana i održava se u terminu u kom je održano četrdesetak sabora. Ne verujem da bi to moglo u negativnom smislu da utiče na posetu. Inače, u Guču dolaze gosti različitih vera, nacija, obrazovnih profila" isključivo zato što vole trubu.

A da li će programski sadržaji biti besplatni za sve posetioce Sabora trubača?

- Ovo nije komercijalna manifestacija. Pola veka je posvećeno samom narodu i gostima i uglavnom su svi programski sadržaji bili besplatni. To se odnosi i na ovogodišnji, jubilarni 50. sabor trubača.

Ko će otvoriti finalno takmičenje i da li će Vlada biti pokrovitelj?

- Da. Vlada je pokrovitelj Sabora trubača, a uputio sam poziv predsedniku države Borisu Tadiću da otvori finalno takmičenje. Takođe je ministar Milutin Mrkonjić pozvan da otvori trubačku manifestaciju. U ime dragačevskog naroda ja sam domaćin gostima Sabora.

Koliko vam znači uloga domaćina?

- Već sedam godina sam u svojstvu predsednika opštine i saborskog odbora najveće manifestacije izvornog stvaralaštva u našoj zemlji i najvećeg festivala trube u svetu. Prošlogodišnji Sabor posetilo je 650.000 domaćih i stranih gostiju, a na ovogodišnjem, jubilarnom, spremni smo da ugostimo i do milion ljudi. Uspešno organizovati ovakvu manifestaciju je velika obaveza i odgovornost, ali i priznanje koje ne doživljavam samo lično. Zahvaljujući tome postao sam poznat u zemlji i svetu, ali to nije nimalo lako. U nastojanju da unapredim samu manifestaciju, doživeo sam više nerazumevanja nego lepih trenutaka.

Parking 1.000 dinara

Na koji način će biti regulisan parking prostor za vreme Sabora?

- Lokalna komunalna taksa koja se naplaćuje za iznajmljivanje 15 hektara površine u privatnom vlasništvu, naplaćivaće se za svrhe parkiranja vozila u iznosu od 1.000 dinara, što podrazumeva jednu kupljenu parking kartu za deset dana Sabora i neograničen broj ulazaka u Guču.

Cene

Da li saborski odbor, na čijem ste čelu, može da utiče na cene u ugostiteljskim objektima za vreme Sabora?

- Cene u ugostiteljskim objektima formira tržište. Organizator nema zakonskog osnova da utiče na iste i smatram da konstatacija kako su one neprilagođene prosečnom srpskom džepu nije tačna. Cene za vreme Sabora znatno su niže u odnosu na ostale turističke destinacije.

Koncerti na stadionu

16. avgust „Zvezde Granda" i trubački orkestri

17. avgust Boban i Marko Marković i Šantel

18. avgust Goran Bregović

19. avgust „Magnifico"

20. avgust Ponoćni koncert

21. avgust Miroslav Ilić, finalno takmičenje orkestara

22. avgust Koncert pobednika 50. sabora

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.