Životi najteže obolelih ugroženi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 31.Okt.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Životi najteže obolelih ugroženi

Beograd, Kragujevac, Paraćin -- Troje obolelih od novog gripa u bolnicama u Užicu i Kragujevcu u teškom stanju. Novi slučajevi u Kraljevu, Čačku i Nišu.

Pedesetogodišnjak koji je sinoć iz Čačka prebačen u kragujevački Klinički centar sa simptomima težeg oblika novog gripa, u životnoj je opasnosti i u veoma teškom opštem stanju. Stanje dvadesettrogodišnje pacijentkinje iz Kragujevca je bolje, ali je ona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dalje životno ugrožena. U teškom stanju i dalje se nalazi i oboleli vozač iz Požege.

Dežurna lekarka anesteziolog intenzivne nege u kragujevačkom Kliničkom centru, Gordana Dramićanin, kaže da je pacijent iz Čačka u sličnom opštem stanju po prijemu kao i nedavno lečena pacijentkinja iz Kraljeva.

Kada je reč o dvadesettrogodišnjoj pacijentkinji iz Kragujevca, anesteziolog Aleksandar Gavrilović rekao je da je ona još životno ugrožena, dodajući da su primećeni i prvi znaci blagog poboljšanja.

Zdravstveno stanje četrdesetogodišnjeg vozača iz Požege, koji je u Užičku bolnicu zbinut zbog teške forme novog gripa, i dalje je nepromenjeno.

Kako ima upalu oba plućna krila, disanje mu obezbeđuje respirator kaže Zoran Lazović, zamenik direktora Zdravstvenog centra Užice.

"Terapija je u ovakvim slučajevima, nadoknada tečnosti, antibiotska terapija i ono što je za ovaj grip, to je ’tamiflu’. Ostalo je za održavanje vitalnih funkcija", objašnjava Lazović.

Pojava novog gripa u Požegi zabrinula je žitelje ovog grada. I pored zabrinutosti nema panike, kaže šefica gradske apoteke Borika Radovanović.

"Možda malo povećana potražnja maski i preparata za jačanje imuniteta organizma. Inače, ništa dramatično i ništa alarmantno u odnosu na prethodne dane", navodi Radovanovićeva.

Zbog pojave novog gripa, lokalna vlast krenula je sa realizacijom akcionog plana koji je usvojen još u julu, kaže Milovan Mićović, predsednik opštine Požega.

"Radićemo uglavnom na preventivi, a to je da ljudi izbegavaju neka velika okupljanja i da se pojača higijena i lična i kolektivna", navodi on.

Kada je reč o terapiji i lekovima, preporuka je da se oni uzimaju isključivo uz konsultaciju lekara.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku Ana Mišović izjavila je da je pored Čačanina koji se u teškom stanju nalazi u kragujevačkom Kliničkom centru, u čačanskoj bolnici smešten i jedan učenik osnovne škole u Mrčajevcima koji ima simptome slične gripu, ali se dobro oseća i dobrog je zdrvastvenog stanja.

Učenik gimnazije "9.maj" u Nišu oboleo je od gripa H1N1, potvrdio je direktor Infektivne klinike u tom gradu Žarko Ranković.

On kaže da je stanje učenika stabilno i da su u toku dana primljena još dva srednjoškolca sa simptomima upale pluća. Za ove pacijente još uvek nije potvrđeno da su oboleli od istog virusa.

Potvrđena 153 slučaja

Broj obolelih koji saopštava Institut Torlak pokazuje potvrđene slučajeve i on je višestruko manji od realne situacije, kaže za B92 epidemiolog Predrag Kon.

Članica radne grupe za pandemiju gripa Nada Milić izjavila je agenciji Beta da je do danas novi virus potvren kod 153 osobe.

U Kraljevu prisustvo novog gripa potvrđeno je kod petoro đaka, a ostala deca imaju simptome slične gripu.

Zdravstveni centar Kraljevo priremio je specijalne odvojene prostorije za decu i odrasle kod kojih dođe do komplikacija zbog novog virusa.

U toku noći na dečjem odeljenju paraćinskog zdravstvenog centra primljeno je još dvoje dece sa povišenom temperaturom za koju se sumnja da su obolela od novog gripa. Deca su za sada dobro i njihovo zdravstveno stanje se prati od strane lekara ove bolnice.

Na dečjem odeljenju ove bolnice trenutno se nalazi devetoro dece čije je zdravstveno stanje stabilno, potvrđeno je u paraćinskom Zdravstvenom centru.

Od sedmoro dece koja su ranije zbrinuta na dečjem odeljenju uzeta je krv za analizu i ona je pokazala da je jedan dečak iz ove grupe zaražen virusom H1N1. Za šestoro preostale dece rezultati analize se očekuju u ponedeljak.

Bez obzira na broj obolele dece, u paraćinskoj opštini za sada nema epidemije gripa, rečeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi, pa će sve škole raditi normalno kao i do sada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.