Zdravstveni sistem priprema plan za NOVI UDAR VIRUSA: Država se sprema za sudar gripa i kovida na jesen

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2020, 08:40

Zdravstveni sistem priprema plan za NOVI UDAR VIRUSA: Država se sprema za sudar gripa i kovida na jesen

Priliv obolelih u kovid-ambulante, a posebno bolnice, toliki je da bi zdravstveni sistem mogao da se nađe pred kolapsom.

Još jedan crni dan u Srbiji - sa novih 11 smrti usled komplikacija s koronom, još 357 zaraženih i povećanjem broja obolelih na respiratorima na 118. Bolnice su pune, a vlada strah da sve može da postane još gore. To je poslednji obeshrabrujući bilans epidemije, u kojoj je ukupan broj žrtava dostigao 341.

Virus se širi toliko eksplozivno da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ni epidemiolozi nisu očekivali ovakav udar usred leta.

"Pakao" nas možda tek čeka u kasnu jesen, ako se dogodi da se ukrste sezonski grip i kovid 19, kao u Italiji na početku epidemije.

Situacija postaje dramatična i kapaciteti se šire na dnevnom nivou. Tako se i Specijalna bolnica "Čigota" na Zlatiboru uključuje u kovid-sistem, kao ispomoć bolnici u Užicu, jer tamo raste broj obolelih. O tome je postignut dogovor na sastanku ministra Zlatibora Lončara sa direktorima kovid-centara, kojem su prisustvovali i direktori oko 20 zdravstvenih ustanova u unutrašnjosti, kao i dekani medicinskih fakulteta.

- U kovid-bolnicama ima slobodnih kapaciteta za još dva dana, i sada se procenjuje koje bi još dve ustanove u unutrašnjosti ušle u kovid-sistem - kaže ministar Lončar.

DANAS ODLUKA KRIZNOG ŠTABA

Stručnjaci očekuju da bi uz poštovanje mera broj inficiranih za 14 dana mogao da počne da opada, a planirano je i pooštravanje mera. Ministar Lončar kaže da će definitivnu odluku o tome da li će za vikend biti policijskog časa, koji je kao jednu od mogućnosti najavio prvo predsednik Vučić, Krizni štab doneti danas. Glavni kriterijum biće trend obolevanja, ali moguće su i druge opcije zaoštravanja mera bez ograničavanja kretanja, kao što je dodatno skraćivanje rada ugostiteljskih objekata.

Prema saznanjima medija, specijalizovana za kovid postaće najverovatnije bolnica u Čačku, a još jedna će biti ili u Loznici ili u Gornjem Milanovcu.

Lekare i celo zdravstvo zabrinjava ogroman priliv pacijenata u bolnice širom Srbije, u kojima se sada leči oko 4.000 obolelih. Kod njih je laboratorijski dokazan virus korona ili su primljeni samo na osnovu teške kliničke slike koja ukazuje na kovid, iako nemaju pozitivan PCR test.

Gotovo sve bolnice su pune, kako se koji krevet oslobodi, odmah se popuni. U Infektivnoj klinici KCS, koja je od početka epidemije glavni trijažni i terapijski centar, nalaze se 92 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Tu je u utorak pregledano 320 pacijenata i uzeto 109 briseva za analizu, a tokom noći bilo je još 110 pregleda i uzet je 51 bris.

- U poslednja 24 časa u kovid-bolnice u Beogradu primljena su 144 pacijenta - kaže dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS. - Sa ovolikim prilivom obolelih pitanje je koliko ćemo moći da izdržimo. Kod nas je na intenzvinoj nezi 15 bolesnika, na raspiratorima 11. Svi oni su potencijalno životno ugroženi. Ima puno mladog sveta. Sada je mnogo teže nego u martu i aprilu.

U bolnicama se već oseća i potreba za više lekara i medicinskog osoblja.

- Sa dekanima medicinskih fakulteta postignut je dogovor o tome da se nađe modalitet da se kadar iz nastave uključi u lečenje obolelih od kovida - rečeno je u Ministarstvu zdravlja. - U institutima pri fakultetima ima lekara čija bi nam pomoć u ovoj situaciji bila dragocena, i vrlo brzo ih očekujemo u kovid-bolnicama.

Da se virus brzo širi, i da zbog toga iskrsavaju novi problemi, potvrdio je i epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba.

- Virus se eksplozivno prenosi i potrebna je brza reakcija - rekao je Kon. - Očekujem da ćemo ga za par nedelja potisnuti i da ćemo biti u prihvatljivoj situaciji, ali će mesec dana posle toga biti moguć novi porast obolevanja od kovida 19. Zato mora da se razmišlja o tome da su potrebni dodatni bolnički kapaciteti, kao što je privremena bolnica u "Areni". Fali nam kadar, i to će morati da se popunjava kako se zna i ume. Ako krene još jedan talas epidemije, može da bude teži od ovoga, a već sada imamo probleme sa kapacitetima.

MANjE SUMNJIVIH U BEOGRADU

U Srbiji je za 24 sata testirano ukupno 8.567 osoba. Iako je i dalje najveći epicentar epidemije Beograd, prema rečima epidemiologa dr Kona sada ima manje "kandidata" za testiranje. - Manji je broj testiranih sa sumnjom na kovid u poslednja tri dana - rekao je Kon. - Sada ih je dnevno do 450, dok ih je prethodno bilo oko 600. To je snažan pokazatelj.

Zato paralelno, dok se još borimo sa ovim, mora da se pravi plan odbrane od drugog talasa kovida, koji bi mogao da na jesen dovede sudar dvaju virusa: sezonskog gripa i korone. To zahteva i drastično veću zaštitu vakcinom protiv sezonskog gripa, jer one protiv korone neće biti.

U Srbiji je prošle sezone za zaštitu o trošku osiguranja nabavljeno oko 300.000 doza ove vakcine. Predsednik Aleksandar Vučić je za ovu jesen najavio obaveznu vakcinaciju protiv gripa dva miliona najugroženijih. On je rekao da će biti vakcinisani svi medicinski radnici, vojska, šalterski službenici, deca od tri do 12 godina i hronični bolesnici.

Mogući sudar dvaju virusa iskomplikovao bi situaciju na taj način što bismo sa dve zaraze istovremeno imali mnogo više obolelih i veći pritisak na zdravstveni sistem. Teže bi, takođe, bilo trijažirati pacijente i postavljati dijagnozu ko ima grip a ko kovid, jer su simptomi isprepleteni.

Dosadašnji podaci iz sveta su zabrinjavajući.

- Ako virus prođe kroz tu humanu populaciju i stvori se neki imunitet, smanjiće mu se se potencijal zaraznosti. Onda možemo očekivati da se on pojavi u kasnu jesen, u novembru - rekao je dr Branislav Tiodorović.

I bez ukrštanja sa sezonskim gripom, klinička slika korone već izuzetno zabrinjava, jer se sad, u ovom piku, obostrane upale pluća javljaju mnogo češće a izraženiji su i drugi simptomi, čak i kod dece i mladih. U kovid-bolnicama potvrđuju da im mnogo mladih dolazi sa obostranom teškom pneumonijom, a da pre nje nisu imali ni povišenu temperaturu, niti ijedan drugi simptom.

- Za 24 sata, na bolničko lečenje primljeno je 227 pacijenata sa upalom pluća - kaže ministar Lončar.

Prof. dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije, kaže da sada pacijenti u bolnicama sa težom formom kovida imaju u većini od 30 do 50 godina i da lečenje od kovida traje duže nego u prvom piku epidemije.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.