Zašto Dačić ne sme da udari na Ružića

Izvor: Politika, 17.Nov.2015, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Dačić ne sme da udari na Ružića

Jasno je da je Ružić dovoljno snažan i unutar SPS-a i izvan, sa određenim poslovnim strukturama, da može da stvori probleme Dačiću, kaže Dragomir Anđelković

„Izgleda da, kad ja kinem, politička Srbija dobije grip, pa da ne bi nastala epidemija, hajde da stavimo tačku”, samouvereno je Branko Ružić prokomentarisao sve rasprave na temu njegovog poslednjeg gesta koji je isprovocirao oštru reakciju ne samo Vučića nego i Dačića.

Ovom izjavom potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Socijalističke partije Srbije jasno je poručio da ne želi dalje da ulazi u sukob s kritičarima njegovih nezgodnih istupa koje mnogi vide kao napad na premijera. Ali, deluje da je želeo i da naglasi da unutar svoje partije ima dovoljnu snagu, odnosno da bi njegov eventualni pad mogao da izazove ozbiljniji potres u stranci jer u redovima socijalista, kako to primećuje analitičar Dragomir Anđelković, ima mnogo „malih” Ružića.

Možda baš zbog te mogućnosti da proširi „epidemiju” još nije izvesno da li će snositi ozbiljne posledice i biti disciplinovan, jer je pre dve nedelje objavio fotografiju na kojoj je zagrljen s navijačem poznatim po tome što je pred kamerama uvredio premijera. Nezvanično se moglo čuti da lider SPS-a nikada nije bio toliko ljut, a nekoliko visokih funkcionera naprednjaka, uz oštre reči, zatražilo je Ružićevu političku glavu. Rasplet je trebalo, prema Dačićevoj najavi, da usledi na najvišem stranačkom nivou, najkasnije do kraja ove sedmice. Najuticajniji socijalisti i dalje ne žele javno da se izjašnjavaju o ovom slučaju, poručujući da je u pitanju unutarstranačka stvar koja se ne rešava preko medija.

„Evidentno je da je Ružić dovoljno snažan i unutar SPS-a i izvan njega, s određenim poslovnim strukturama, da može da stvori probleme Dačiću. Ukoliko bi ga predsednik socijalista na neki način politički eliminisao, to bi moglo da izazove masovnu reakciju jer je u SPS-u sto ’malih’ Ružića koji bi mogli u jednom procesu, uslovno rečeno, uvođenja reda, da na neki način reaguju i suprotstave se šefu stranke. Možda ne samo zbog Ružića, nego i zbog sebe. Bilo bi tako i da nije ovoga što se dešava u prethodne dve nedelje”, ističe za „Politiku” Anđelković.

Odoleva pritisku SNS-a da kazni potpredsednika stranke: Ivica Dačić (Foto A. Vasiljević)

Žučne reakcije predstavnika SNS-a izazvao je najnoviji intervju Ružića u „Njuzviku”, gde je, osim poruke o kijanju, gripu i epidemiji, rekao i da „poltroni mogu i fatalno da završe”. Vučić se, kako je ocenio, postavlja kao „gromobran”, preuzima odgovornost državnih organa zbog manjkavosti institucija, kao i odgovornost za afere koje dotiču njegovu stranku i zato se uvek nađe u najtežoj situaciji. Neposlušni potpredsednik SPS-a ipak se još ranije izvinio premijeru, a potom Vučiću i Dačiću ponudio saradnju i rekao da im pruža iskrenu podršku.

Na pitanje da li sve to znači da je Ružić i ovog puta „preživeo”, analitičar Dejan Vuk Stanković za „Politiku” odgovara da je taj ishod moguć, ali da je diskreciono pravo članova SPS-a da procene kakvu će štetu doneti koji scenario.

„Jedna vrsta štete svakako je to što Ružićevi postupci mogu da naškode odnosima SPS-a sa SNS-om, ali tu je i šteta koja može da nastane zbog potresa u samom SPS-u. Ružić slovi za čoveka koji je dobro utemeljen u stranačkoj nomenklaturi, ali nije profilisan kao frontmen partije koji sakuplja glasove. To mesto pripada Dačiću. Najzad, tu postoji još jedan vid štete – kakvu sliku konflikt u vrhu socijalista stvara u očima birača, jer su sva istraživanja, a i izbori, do sada pokazali da glasači cene koherentnost i stabilnost partije”, kaže Dejan Vuk Stanković.

Anđelković, međutim, veruje da ni najnoviji Ružićev istup, kao ni prethodni, za sada ne može da napravi veći problem u odnosima dve najveće vladajuće stranke.

„Te izjave naprednjaka su pre pritisak na Dačića da reaguje, ali će on, kao iskusan političar, vagati da li da poremeti neke odnose u svojoj partiji ili da to ne čini, računajući da neće biti ozbiljnije sankcije iz SNS-a”, navodi Anđelković.

Dejan Vuk Stanković ocenjuje da se već stvorila jedna vrsta „dosijea” medijskih i političkih postupaka čelnika SPS-a u odnosu na starijeg koalicionog partnera.

„Istina je da to nije dobra preporuka za skladne odnose ove dve stranke. Ali činjenica je i da, s obzirom na sve političke, ekonomske i druge uslove, Vlada Srbije još nije ugrožena i da je taj politički dogovor i dalje važeći. Ružićeve poruke iznad svega nisu dobar zalog za buduću saradnju, već je, naprotiv, polako ali sigurno stavljaju pod znak pitanja”, zaključuje Stanković.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.