Zamka za viruse: Da li stvarno radi?

Izvor: Mondo, 21.Mar.2016, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamka za viruse: Da li stvarno "radi"?

Naučnici su napravili "zamku za viruse", koja bi trebalo da stane na kraj širenju virusa.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Reč je o specijalnom materijalu, koji bi mogao da se koristi za pravljenje maski, kako bi se sprečilo širenje virusa.

Materijal je napravljen od sličnog sastava ugljenih hidrata kao ćelije koje pokrivaju jednjak, a prema izumiteljima, to zaustavlja širenje virusa.

Ne postoji lek za virus gripa, a većina ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se oporavi kroz nekoliko dana. Međutim, za pojedine - trudnice, starije od 65 godina, ljude koji imaju hronične bolesti - može da bude čak i smrtonosan.

Zato su istraživači sa Univerziteta u Mančesteru razvili tehnologiju koja bi trebalo da štiti od virusa.

"Naše istraživanje pokazalo je da tehnologija može da uspori ili spreči širenje virusa gripa", kaže autor studije dr Ijan Rouls.

Istraživači su razvili posebnu tehnologiju koja im je omogućila da glikoproteine "prikače" za pamučni materijal, a otkrili su da se na taj način zadržava 99 odsto virusa gripa.

Naučnici planiraju da u bliskoj budućnosti naprave i materijale koji će "zarobiti" druge viruse poput bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), akutni respiratorni sindrom (SARS).

Inače, ranija istraživanja su pokazala da "obične" maske za lice štite od bolesti u bolnicama, ali da ne štite u spoljašnjim uslovima.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.