Izvor: B92, 25.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjen uvoz svinjskog mesa

Beograd -- Ministarstvo poljoprivrede je zabranilo uvoz svinjskog mesa i živih svinja iz bilo koje zemlje zbog pojave svinjskog gripa.

U Meksiku je za nekoliko dana od tog gripa umrlo 68-oro ljudi. Svetska zdravstvena organizacija preduzima prve korake u sprečavanju epidemije svetskih razmera.Direktor Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede Zoran Mićović kaže za B92 da je odluka o zabrani uvoza doneta u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i upozorava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je novi oblik gripa opasniji od ptičjeg gripa.

"Nažalost moram reći da je ova vrsta virulentnija od ptičeg gripa jer se obuhvata i humani i ptičji i svinjski grip. Stvoren je jedan mutant koji je vrlo patogen i opasan po ljudsko zdravlje", objašnjava Mićović.

Srbija, prema njegovim rečima, ne uvozi meso iz Amerike niti iz područja koje je u ovom trenutku ugroženo.

"Mi smo do sada davali saglasnost za uvoz mesa iz Evropske unije, ali iz Amerike nismo uvozili meso i zato ta opasnost ne preti u ovom trenutku", kaže Mićović.

"Uprava za veterinu je preduzela sve mere da se izbegne svaki rizik od pojave svinjskog gripa i zabranili smo uvoz svinjskog mesa", navodi on.

Podsetimo, poslednja velika epidemija koja je ugrozila zdravlje građana u svetu je ptičji grip H5N1, koji se u Srbiji pojavio samo u nekoliko slučajeva bez ozbiljnih posledica po stanovništvo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema opasnosti od svinjskog gripa

Izvor: Radio 021, 25.Apr.2009

Na graničnim prelazima sprovode se intenzivne mere veterinarske kontrole što će, uz zabranu uvoza svinja, sprečiti eventualno unošenje virusa svinjskog gripa u Srbiju, saopštili su u Ministarstvu poljoprivrede. Dodaju da u ovom momentu ne postoji realna opasnost od pojave influence svinja.

Nastavak na Radio 021...

Zbog svinjskog gripa zabranjen uvoz svinjskog mesa u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2009

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je odluku o zabrani uvoza svinjskog mesa i živih svinja iz svih zemalja, zbog pojave bolesti takozvanog svinjskog gripa, izjavio je direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović...Na graničnim prelazima sprovode se intenzivne mere...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zabranjen uvoz svinja u Srbiju

Izvor: Mondo, 25.Apr.2009

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zabranilo je uvoz svinjskog mesa i živih svinja iz svih zemalja, zbog pojave takozvanog svinjskog gripa.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.