Za sada „blago lice” gripa

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada „blago lice” gripa

U Srbiji registrovano 4.069 obolelih. – Odrasli zarazni po okolinu od tri do pet dana od pojave prvih simptoma

U Srbiji je do sada zabeleženo 4.069 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a veći broj obolelih prijavljen je samo u Vojvodini. Epidemiolog, primarijus dr Nada Milić, iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, za „Politiku” kaže da podaci o broju registrovanih ukazuju na nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa. Drugim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za sada grip u Srbiji pokazuje blago lice i nema govora o epidemiji.

Sa severa Evrope: iz Irske, Švajcarske i Norveške stižu izveštaji o većem broju osoba zaraženih virusom gripa, a nadležni u ovim zemljama, pošto je najugroženija grupa radno aktivno stanovništvo, pozivaju svoje građane da se vakcinišu. U istočnim i severoistočnim evropskim zemljama nema epidemije gripa.

– Ova sezona je počela mnogo blaže u odnosu na prošlogodišnju. Samo brzom molekularnom pi-si-ar metodom za sada je dokazano prisustvo virusa gripa tipa Be kod dvogodišnjeg deteta iz Novog Sada, kao i virusa tipa A H3N2 kod dvadesetčetvorogodišnjeg mladića iz Beograda. Po podacima iz poslednje posmatrane nedelje, u Srbiji je stopa obolevanja za sada 54,5 obolelih na 100.000 stanovnika, a najviše obolelih je u grupi beba i male dece do četvrte godine– navodi dr Milić.

Utisak je da je svuda oko nas mnogo šmrcavih i obolelih i da je grip uveliko stigao, epidemiolozi kažu da je trenutno to ipak samo subjektivan osećaj. Dr Nada Milić podseća da grip treba razlikovati od svih drugih virusnih infekcija koje pogađaju disajne organe.

– Osnovno kod gripa jeste da započinje naglo, vrlo visokom temperaturom, iznad 39 stepeni Celzijusa, i to u periodu od 18 do 72 časa nakon inficiranja. Pravi grip počinje sa glavoboljom, visokom temperaturom, opštom malaksalošću, bolovima u mišićima, a prati ga i produženi kašalj. Neki virusi izazivaju slične simptome, pa je zato važno obratiti se lekaru, koji će uzeti uzorak i u laboratoriji potvrditi eventualno da je u pitanju virus gripa. Važno je znati da su odrasli zarazni po svoju okolinu od tri do pet dana nakon inficiranja i da bi u tom periodu trebalo da budu van kolektiva. Deca, koja su osetljivija, duže su i zarazna, čak do sedam dana posle pojave prvih simptoma – kaže doktorka Milić.

Od srede, nakon završetka zimskog školskog raspusta i posle povratka đaka u klupe, dr Nada Milić očekuje postepeni porast broja obolelih od gripa. Virus će, kao i obično, početi da se širi prvo među školarcima, a zatim i među onima malo starijima, ali pre 15. februara ne očekuje se veći porast broja obolelih.

Epidemiolog dr Predrag Kon, iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, ističe da je grip stigao, ali da do sada dokazani tipovi ne pokazuju veliki epidemijski potencijal.

– Virus AH3 nema sposobnost da izazove epidemiju i veliki deo našeg stanovništva je imun na ovaj tip virusa, ali ne smemo da zanemarimo činjenicu da je grip nepredvidiv, jer za svega nekoliko dana može mnoge da obori u krevet. Zato se pomno prati šta se dešava u zapadnoj i istočnoj Evropi – podseća dr Kon.

Otopljenje, koje je usledilo posle tri ledene nedelje, po objašnjenju doktorke Nade Milić, značajno je kao i svaka nagla promena vremena. Bilo da je reč o naglom otopljenju ili zahlađenju, ove promene uvek utiču na povećanje broja infekcija, kako virusnih, tako i bakterijskih. Dr Kon dodaje da porast broja obolelih od gripa ne zavisi samo od toga da li ćemo sada kada je otoplilo više izlaziti i biti u kontaktu sa ljudima, pa će se i virusi lakše prenositi, već značajnu ulogu ima vrsta virusa gripa koji je je izolovan, a u ovom času imamo posla sa starim znancem, virusom AH3 koji su prethodnih zima mnogi već osetili na svojoj koži.

Oba epidemiologa podsećaju građane da još ima dovoljno vremena ukoliko žele da se vakcinišu protiv gripa, jer za uspostavljanje efikasne zaštite dovoljno je desetak dana, uz uslov da u tom periodu izostave odlaske na koncerte, predstave ili druga mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

O. Popović

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Povećana zagađenost vazduha uobičajena za zimski period

Izvor: Kurir, 19.Jan.2009

BEOGRAD, 19. januara (Tanjug) - Povećana zagađenost vazduha u Srbiji nije samo posledica prelaska toplana na upotrebu mazuta, već je uobičajena za ovaj period godine zbog individualnih ložišta, metereoloških uslova i intenzivnijeg saobraćaja. Branislava Matić iz Centra za higijenu i humanu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.