Vukajlovićeva „štelovala“ tender za vakcine

Izvor: Politika, 20.Sep.2011, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukajlovićeva „štelovala“ tender za vakcine

Bivša direktorka RZZO bez učešća članova Komisije za javne nabavke, naložila stručnim službama da upute pozive za dostavljanje ponuda predstavnicima preduzeća „Novartis”, „Glakso Smit Kline” i „Sanofi–Aventis”

Svetlana Vukajlović-Popržen, nekadašnja direktorka Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja (RZZO), koja je preksinoć uhapšena zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj, oglušila se o odluku Vlade Srbije o nabavci vakcina protiv „svinjskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gripa”, saznaje „Politika”. Ona je posle donošenja zaključka Vlade Srbije od 12. januara 2010. godine, da RZZO obustavi dalju nabavku vakcina, prihvatila isporuku još 395.000 doza i neosnovano odobrila plaćanje iznosa od 340.853.400 dinara, čime je za toliko oštetila državni budžet.

– Da bi to prikrila, Vukajlovićeva je neistinito obavestila tadašnjeg ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića da je ponuđač „Jugohemija farmacija” isporučila ukupno 862.708 vakcina, kao i da je po pristiglim fakturama isplaćen iznos od 744.447.987 dinara. Na ovaj način, Vukajlovićeva je prikrila da je navedeni iznos ponuđaču isplaćen avansno i da je do donošenja zaključka vlade, preduzeće „Jugohemija farmacija” isporučilo RZZO-u 460.600 doza vakcina – navodi „Politikin” sagovornik blizak istrazi.

Zloupotrebivši službeni položaj Vukajlovićeva, Vladimir Gravara i Ljubomir Pavićević koji su takođe preksinoć uhapšeni, kako se sumnja, beogradskim preduzećima „Jugohemija farmacija” i „Detap” pribavili su imovinsku korist višu od milion i po dinara i za toliko oštetili budžet Republike Srbije. Prema saznanjima „Politike”, Pavićević i Gravara su, kada su saznali da će biti izvršena javna nabavka tri miliona doza vakcina protiv „novog gripa”, stupili u kontakt sa odgovornom osobom u Imunološkom zavodu u Zagrebu (IMZ), inače ovlašćenog distributera kompanije „Novartis”, a čiji je zastupnik za teritoriju Srbije bilo preduzeće „Detap”.

Pavićević i Gravara su potom, sa ovlašćenom osobom u IMZ zaključili ugovore i anekse ugovora o nabavci i prodaji vakcina protiv „svinjskog gripa”, kao i ugovor o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom i prodajom pomenutih vakcina. Slične ugovore je, kako „Politika” saznaje, zaključilo i preduzeće „Jugohemija farmacija”.

Na osnovu ovih ugovora dogovoreno je da će preduzeće „Jugohemija farmacija” izvršiti kupovinu vakcine „focetrija” od IMZ po ceni od 7,5 evra.

Posle ovoga, Svetlana Vukajlović-Popržen je u postupku javne nabavke, u periodu od 3. do 9. novembra 2009. godine, bez učešća članova Komisije za javne nabavke, naložila stručnim službama RZZO da sačine konkursnu dokumentaciju i da 3. novembra 2009. godine upute pozive za dostavljanje ponuda predstavnicima preduzeća „Novartis”, „Glakso Smit Kline” i „Sanofi–Aventis”.

Kako saznajemo, Vukajlovićeva je potom naložila da se pozivi za dostavljanje ponuda upute i preduzećima „Farmiks” i „Detap”, iako ona nisu proizvođači, niti njegovi distributeri.

Posle izvesnog vremena, nekadašnja direktorka RZZO je za najpovoljnijeg ponuđača izabrala preduzeće „Jugohemija farmacija” i sa Vladimirom Gravarom zaključila ugovor o kupovini vakcina protiv „svinjskog gripa”. Prema saznanjima „Politike”, trebalo je da bude kupljeno tri miliona vakcina po ceni od 799 dinara (ukupno 2.397.000.000 dinara). Ceo „posao” je obavljen iako preduzeću „Jugohemija farmacija” posao isporuke vakcina nije mogao biti dodeljen. Na ovaj način, „Jugohemija farmacija” je na ime 855.600 isporučenih doza vakcina pribavila imovinsku korist od 855.600 evra, a preduzeću „Detap” korist od 14.982.947 dinara, koliko je preduzeće „Jugohemija farmacija” bilo u obavezi da isplati „Detapu”.

Kako „Politika” saznaje, Vukajlovićeva je posle izbora najboljeg ponuđača, naložila Petru Stajkoviću, direktoru Sektora za pravne poslove da izmeni nacrt ugovora o nabavci vakcina koji je sačinio u skladu sa konkursnom dokumentacijom, a sa kojom se prethodno saglasio revizor u RZZO.

– Na zahtev Gravare 18. decembra 2009. godine, posle uplaćenog avansa preduzeću „Jugohemija farmacija” u iznosu od 485 miliona dinara za 607.000 doza vakcina, protivno zaključenom Ugovoru o kupovini vakcina, RZZO je prihvatio da avansno uplati dodatna sredstva preduzeću „Jugohemija farmacija” za, navodnu, isporuku još 255.700 doza – navodi „Politikin” sagovornik blizak istrazi.

Miroslava Derikonjić

-----------------------------------------------------------

Šta je znao Tomica Milosavljević?

Istragom treba utvrditi da li je nekadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević imao informacije da mu osumnjičena Svetlana Vukajlović prenosi netačne podatke o nabavci vakcina za „svinjski grip”, kaže za „Politiku” ministarka pravde Snežana Malović.

– Tokom pretkrivičnog postupka utvrđeno je da su određene informacije koje je bivši ministar zdravlja iznosio u javnost bile rezultat obaveštenja koja je dobijao i od Vukajlovićeve. Postavlja se pitanje u kojoj nameri je ona to radila i naravno da li će to biti deo onoga što će se utvrđivati u istrazi – rekla je Malovićeva i napomenula da o detaljima predmeta ne može da govori jer su oni u nadležnosti policije i tužilaštva.

Ministarka pravde, koja je i koordinator državnih organa u borbi protiv korupcije, naglasila je da je prekjučerašnje hapšenje Vukajlovićeve i još dvoje osumnjičenih za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa H1N1 jedan od prvih konkretnih rezultata koordinacije rada državnih organa i njene uloge u tome.

– Tokom ovog postupka postojala je aktivna saradnja između Službe za borbu protiv organizovanog kriminala sa Tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala, zatim Ministarstva finansija, Uprave za trezor, Uprave za sprečavanje pranja novca, Poreske uprave kao i Generalnog sekretarijata vlade, s obzirom na to da su korišćene informacije koje je vlada dobijala u pogledu nabavke vakcina. Moja uloga je bila da koordinišem rad svih državnih organa – rekla je ministarka Malović.

M. D.

objavljeno: 21.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.