Vukajlovićeva lagala Milosavljevića

Izvor: B92, 20.Sep.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukajlovićeva lagala Milosavljevića

Beograd -- Svetlana Vukajlović je Tomici Milosavljeviću davala netačne informacije u vezi sa nabavkom vakcina protiv novog gripa, kaže ministarka pravde Snežana Malović.

Malovićeva je izjavila da će istraga utvrditi zašto je i s kojom namerom uhapšena bivša direktorka RZZO davala pogrešne informacije.

Tokom pretkrivičnog postupka je utvrđeno da su određene informacije koje je bivši ministar zdravlja iznosio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u javnost bile rezultat obaveštenja koja je dobijao i od Vukajlovićeve.

"Postavlja se pitanje u kojoj nameri je ona to radila i naravno da će to biti deo kojim će se baviti istraga", rekla je Malovićeva i napomenula da o detaljima predmeta ne može da govori, jer su oni u nadležnosti policije i tužilaštva.

Ministarka pravde, koja je i koordinatorka državnih organa u borbi protiv korupcije, istakla je da je jučerašnje hapšenje Vukajlovićeve i još dvoje osumnjičenih za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa H1N1 jedan od prvih konkretnih rezultata koordinacije rada državnih organa i njene uloge u tome.

Malovićeva je napomenula da je njena uloga u pretkrivičnom postupku bila da omogući saradnju između svih organa koji su u njemu učestvovali.

Tokom ovog postupka postojala je aktivna saradnja između Službe za borbu protiv organizovanog kriminala sa Tužlaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala, zatim Ministarstva finansija, Uprave za trezor, Uprave za sprečavanje pranja novca, Poreske uprave, kao i Generalnog sekretarijata vlade, s obzirom na to da su korišćene informacije koje je vlada dobijala u pogledu nabavke vakcina.

"Ovo je jedan od prvih slučajeva, a radiće se i dalje. Sada je svima jasno da naš moto 'niko nije zaštićen' nije samo fraza, već da ima i konkretnu realizaciju", poručila je Malovićeva.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da se Svetlana Vukajlović sumnjiči da je zloupotrebila službeni položaj i sa saradnicima oštetila budžet Republike Srbije za oko 1.270.000 evra.

Na taj način "Jugohemija farmacija" i "Detap", su kao posrednici u nabavci vakcina, pribavili imovinsku korist od 855.600 evra, odnosno 420.000 evra i oko 15.000.000 dinara, dok je budžet Republike Srbije oštećen za iznos od oko 1.270.000 evra.

Nakon isteka 48-časovnog zadržavanja u policijkom pritvoru osumnjičeni će biti privedeni istražnom sudiji Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, rekao je Radisavljević.

Prema krivičnoj prijavi, Vukajlovićeva je bivšem ministru zdravlja davala netačne informacije u vezi sa nabavkom vakcina protiv novog gripa.

Ona je Milosavljeviću zapravo rekla da je isporučen deo vakcina koji zapravo nije bio isporučen, pa je Vlada na osnovu toga odobrila plaćanje.

Svetlana Vukajlović, bivša direktorka RZZO, saslušana je u policiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.