Voće sa najviše vitamina C

Izvor: B92, 08.Apr.2016, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voće sa najviše vitamina C

Lekovita priroda: Tropska višnja acerola ima čak 20 puta više vitamina C od neprskanog limuna i 65 puta od plodova pomorandže. Jača imunitet, leči hepatitis i druge bolesti jetre, infekcije, grip, stres

U zapadnoj Indiji, Barbadosu, Jamajci, Surinamu, Kubi i drugim zemljama Centralne i Južne Amerike, raste tropska višnja acerola (Malphighia glabra), koja je potpuno različita od naše domaće. Podseća na agrume, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa mesnatim delom podeljenim na kriške. Zreo plod, zavisno od vrste, može biti tamnocrven, svetlocrven ili narandžast. Hrskav je, pikantnog, gorko-slatkog ukusa, aroma je nalik trešnji i višnji. Plod je u prečniku manji od dva santimetra i sadrži nekoliko sitne semenke žute boje, koje nisu jestive.

Biljka cveta gotovo cele godine, pa se na njenim granama u isto vreme mogu naći cvetovi i plodovi. Ovo voće ima najveću količinu vitamina C. U odnosu na limun čak 20 puta više, a u odnosu na pomorandžu 65 puta! U 100 grama ploda nalazi se neverovatnih 1.800 mg C vitamina. Zahvaljujući izuzetnom bogatstvu u flavonoidima, antocijanu i organskim kiselinama, organizam gotovo potpuno može da iskoristi vitamin C, a pojačana su i nutritivna svojstva.

Količina šećera je svedena na najmanju meru. Američki piloti i astronauti je najčešće koriste za pripremu svežeg soka bogatog vitaminima, koji jača organe za disanje i pomaže u stvaranju kolagena u koži. Iz acerole se dobija 95 odsto vitamina u tečnom obliku, a daljom preradom se tečnost pretvara u prašak i priprema koncentrat. Sušena ili kao sok, može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane.

Zbog dragocenih svojstava, koristi se za jačanje imuniteta. Delotvorna je u lečenju hepatitisa i drugih bolesti jetre, infekcija, prehlada, gripa, stresa, fizičkih i psihičkih napora. Ima veće količine provitamina A i vitamina B kompleksa, koji pomažu u uništavanju slobodnih radikala, a poznato je da oni dovode do obolenja oka, artritisa i nastanka karcinoma.

Od minerala u najvećoj meri poseduje gvožđe, kalcijum, kalijum i fosfor. Kalijum reguliše krvni pritisak i srčani rad, dok bioflavonoidi i karotenoidi iz acerole održavaju normalne vrednosti holesterola. Folna kiselina pomaže u stvaranju novih ćelija i štiti embrion od bolesti, zbog čega se preporučuje tokom trudnoće.

Tropska višnja je prirodni lek za glavobolju, jer protiv bolova postiže isti efekat kao aspirin i ibuprofen. Pomaže i kod groznice i upale grla, želudačnih tegoba, zatvora i dijareje.

REGULIŠE ŠEĆER U KRVI, SPREČAVA RAST TUMORA

Medicinska istraživanja su potvrdila da acerola reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje rast tumorskih ćelija i iz zdravih ćelija uklanja štetne radikale. Pomaže kod različitih virusnih infekcija, ubrzava i zaceljivanje rana.

Međutim, kod pojedinih osoba može da izazove i alergijske reakcije, pogotovo ako su osetljive na sastojak lateks. Zato, ukoliko ste skloni alergijama, pre konzumiranja ove voćke i njenih prerađevina trebalo bi da konsultujete lekara.

izvor: novosti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.