Dodatna sredstva za vakcine

Izvor: RTS, 02.Nov.2009, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatna sredstva za vakcine

Vlada će hitno obezbediti dodatna sredstva za nabavku vakcina, lekova i zaštitne opreme, rekao premijer Cvetković na sastanku u Vladi povodom epidemiološke situacije u Srbiji. Ocenjeno da je zdravstveni sistem preduzeo sve neophodne korake u nadzoru i lečenju pandemijskog gripa. Novim gripom u Srbiji zaražene 162 osobe.

Epidemiološka situacija u Srbiji je nepovoljna, jer su prijavljene dve epidemije novog gripa tipa A H1N1 - jedna u gradu Kraljevu i druga u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednoj osnovnoj školi u Čačku, obavestili su premijera Mirka Cvetkovića predstavnici Posebne radne grupe za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa.

U nekim državnim apotekama u Beogradu došlo je do nestašice zaštitnih maski, zbog povećanih kupovina koje je izazvala pojava novog gripa H1N1, izjavila je Milana Dučić iz Apotekarske ustanove "Beograd".

"Neke državne apoteke već nemaju maske", rekla je Dučićeva, naglasivši da će u daljem snabdevanju prioritet imati bolnice.

Osim u Beogradu, povećana potražnja za epidemiološkim maskama zabeležena je i u nekim drugim gradovima Srbije.

Epidemiolozi i apotekari imaju različiti stav o tome da li je nošenje epidemioloških maski neophodno u ovom trenutku.

Predsednica Saveza privatnih apotekara Srbije Aleksandra Salom smatra da bi epidemiološke maske trebalo da nose svi građani i zaposleni u javnim službama.

Epidemiolog Veljko Đerković, međutim, smatra da su maske na ulici nepotrebne. "Obična hirurška maska kroz dva sata više nije delotvorna, jer se ovlaži i propušta kapljice i viruse", rekao je Đerković.

Predstavnik firme koja se bavi proizvodnjom zaštitnih maski, "9. septembar" iz Gornjeg Milanovca, Mirko Kovačević naveo je da ta fabrika planira da od početka 2010. udvostruči proizvodnju kako bi maske dobili svi koji su ih poručili. Rekao je da se u toj fabrici dnevno proizvodi između 55.000 i 60.000 maski.

Premijeru je predočeno da Srbija raspolaže dovoljnom količinom antivirusnih lekova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Cvetković je istakao da će Vlada hitno obezbediti dodatna sredstva za nabavku vakcina, lekova i zaštitne opreme.

U razgovoru, u kome su učestvovali i ministri zdravlja i prosvete Tomica Milosavljević i Žarko Obradović, ocenjeno je da je zdravstveni sistem Srbije do sada preduzeo sve neophodne korake u nadzoru i lečenju pandemijskog gripa.

Na sastanku je dogovoreno da se ubrza proces nabavke vakcina protiv pandemijskog gripa. Konstatovano je da su zdravstvene ustanove opremljene dovoljnim brojem respiratora i da je u toku nabavka dodatnih aparata za mehaničku ventilaciju pluća.

Povećeva se broj obolelih

U Srbiji se iz dana u dan povećava broj obolelih od novog gripa. Trenutno su tim virusom inficirane 162 osobe.

U Institutu za infektivne i tropske bolesti u Beogradu tokom prepodneva je pregledano oko 30 pacijenata zbog sumnje na novi grip, od kojih su tri primljena na lečenje, rekao je direktor te ustanove prof. dr Mijomir Pelemiš.

Pelemiš je naveo da u Odeljenju za izolaciju leži osam pacijenata, od kojih je kod tri dokazano da boluju od novog gripa, dok se za pet pacijenata čekaju rezultati, koji treba da potvrde da li se radi o novom gripu. 

Pacijenti, smešteni na Odeljenju za izolaciju, u dobrom su stanju i niko nije životno ugrožen.

"Nema razloga za veliku paniku i zabrinutost i nema razloga za dolazak na Infektivnu kliniku pacijenata koji imaju respiratorne tegobe, već samo onih koji su zaista ozbiljno bolesni", istakao je Pelemiš.

Svi pacijenti smešteni u toj zdravstvenoj ustanovi su iz Beograda i imaju između 17 i 50 godina.

Nova tri obolela u Užicu

Virus novog gripa potvrđen je kod još tri pacijenta u Užicu, izjavila je direktorka Zavoda za javno zdravlje u tim gradu Biljana Mijović i navela da se radi o jednom pacijantu iz Požege i kod dva učenika iz Užica.

"Oboje učenika je imalo lakšu kliničku sliku i sada jasno znamo da je virus novog gripa prisutan u školskoj populaciji u gradu Užicu", rekla je Mijović.

Direktorka Opšte bolnice u Užicu Olja Vučićević rekla je da su na intenzivnoj nezi dva pacijenta.

U Pirotu je potvrđen prvi slučaj novog gripa. Obolela je 22-godišnja devojka. Troje pacijenata i dalje je u teškom stanju.

Virus je potvrđen i kod četrdesetdvogodišnjeg muškarca u Pančevu koji ima ozbiljnu upalu pluća, ali mu se stanje popravlja.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra u Kragujevcu prof. dr Zoran Todorović izjavio je da je na toj klinici tokom vikenda primljeno 11 osoba, uglavnom mlađe dobi, sa simptomima sličnim novom gripu.

"Svi oni osećaju se danas dobro i svi su iz Kragujevca", rekao je Todorović.

Talas infekcija širi se ka istoku zemlje

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović zatražiće da nastava u školama bude obustavljena ako od novog tipa gripa oboli više od 15 odsto đaka, saopšteno je posle sastanka gradskog radnog tela za delovanje u slučaju pandemije novog gripa.

Odluka će, u tom slučaju, biti doneta i bez saglasnosti nadležnog ministarstva da bi se sprečilo povećanje broja obolelih, rečeno je posle sastanka.

Prema dosadašnjoj statistici, najugroženija su deca, najveći broj obolelih registrovan je u zapadnoj Srbiji, ali se talas infekcije polako širi na istok zemlje.

U Kraljevu i Čačku prijavljena je epidemija. Najviše zaraženih u novom talasu gripa je među đacima. Roditeljima se savetuje da ukoliko uoče simptome respiratornih infekcija decu ne vode u kolektive i da obavezno zatraže lekarsku pomoć. U neke škole đaci dolaze sa maskama na licu. Upravo su maske najtraženiji proizvod.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja kaže da "svaka škola i svaka zajednica treba da se ponaša kao da je virus u toj zajednici i u toj školi, čak i da nije samo tako ćemo početi da se ponašamo preventivno".

Da li će epidemija biti i proglašena odlučiće ministarstvo zdravlja. Čekaonice su prepune u mnogim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Nadležni upozoravaju da se na Torlaku nedeljno može ispitati do pedeset uzoraka na novi virus gripa. Zato će se analize krvi raditi samo kod teške kliničke slike.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DODATNA SREDSTVA ZA LEKOVE

Izvor: Kurir, 02.Nov.2009

BEOGRAD, 02. novembar 2009. (FoNet) - Epidemiološka situacija u Srbiji je nepovoljna, jer su prijavljene dve epidemije novog gripa tipa A H1N1 - jedna u gradu Kraljevu i druga u jednoj osnovnoj školi u Čačku, obavestili su danas premijera Mirka Cvetkovića predstavnici Posebne radne grupe za primenu...

Nastavak na Kurir...

Dodatna sredstva Vlade protiv gripa

Izvor: S media, 02.Nov.2009

Vlada Srbije saopštila da će hitno obezbediti dodatna sredstva za nabavku vakcina, lekova i zaštitne opreme neophodne tokom pandemije novog gripa. ..Na sastanku premijera Mirka Cvetkovića i ministara zdravlja i prosvete Tomice Milosavljevića i Žarka Obradovića sa predstavnicima Posebne radne...

Nastavak na S media...

Ukrajina: Panika zbog novog gripa

Izvor: B92, 02.Nov.2009

Kijev -- Ukrajina nespremna za pandemiju novog gripa. Zavladala panika zbog 190 hiljada zaraženih...Grip H1N1 u Ukrajini bi mogao da postane političko pitanje pred izbore koji ih očekuju u januaru. Naime predsednik Viktor Juščenko zatražio je hitnu pomoć od Sjedinjenih Država, Evropske unije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.