Izvor: Blic, 17.Jan.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vitamini najbolja preventiva od gripa

Broj obolelih od gripa u Srbiji još uvek je na nivou pojedinačnih slučajeva, tvrde epidemiolozi. Oni navode da se s početkom drugog polugodišta u školama može očekivati porast broja obolelih, ali veće epidemije, kažu, ne bi trebalo da bude. Vakcina protiv gripa i uzimanje vitamina C, uz adekvatno oblačenje i često provetravanje prostorija u kojima se boravi, kažu oni, najbolja su preventiva.

U prvoj nedelji januara registrovano je 2.959 obolelih od gripa. Budući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je to praznična nedelja, pretpostavlja se da je broj stvarno obolelih bio nešto veći jer se mnogi nisu ni javljali lekaru, već su se lečili kod kuće. Osim u Beogradu, virus AH1 izolovan je i u Zlatiborskom i Rasinskom okrugu. U Institutu za javno zdravlje „Batut" kažu da će danas imati podatke koliko je ljudi u republici obolelo od gripa u drugoj nedelji januara, kao i gde je, eventualno, još izolovan virus.

Podaci za Beograd pokazuju da je od 7. do 13. januara u glavnom gradu od gripa obolelo 317 ljudi, što je, prema rečima Veljka Đerkovića, epidemiologa u Gradskom zavodu za javno zdravlje, mali broj u odnosu na broj stanovništva.

- Nema ni pomena da se radi o epidemiji - kaže on i navodi da se porast broja obolelih očekuje s početkom drugog polugodišta u školama, odnosno dve nedelje kasnije, dakle početkom februara.

Prema njegovim rečima, najbolja preventiva od gripa jeste vakcina (besplatnih još ima, a ostale koštaju 690 dinara) i uzimanje vitamina C, najbolje u prirodnom obliku - treba jesti limun, pomorandža, kiseli kupus. I, naravno, izbegavanje kontakta sa obolelima. I deca i odrasli treba da izlaze napolje pri čemu treba voditi računa o oblačenju, dakle obući se shodno vremenskim prilikama i ne pretopljavati se. Za vreme boravka u zatvorenim prostorijama dr Đerković preporučuje njihovo što češće provetravanje.

Ako se ipak oboli od gripa, savet je da se obavezno odleži, tri do pet dana, da se ne ide u školu ni na posao kako zbog sebe, tako i zbog drugih. Visoku temperaturu, kaže naš sagovornik, treba skidati, najbolje tuširajući se mlakom vodom. Međutim, nikako ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku, jer, kako navodi dr Đerković, antibiotici su protiv virusa nemoćni. Gripozni ne bi trebalo da idu ni u posete maloj deci, rođacima, ljudima u bolnicama, u posete uopšte.

- Grip ne treba olako shvatati i obavezno ga treba odležati jer u suprotnom može da se iskomplikuje - ukazuje naš sagovornik.

Na naše pitanje kako razlikovati grip od akutnih respiratornih infekcija, on kaže da je to teško, jer su im simptomi slični. Razlika bi, kaže dr Đerković, mogla biti u tome što grip hvata naglo, praćen je opštom slabošću organizma i bolom u kostima i mišićima.

U glavnom gradu u drugoj nedelji januara registrovano je 14.366 obolelih od akutnih respiratornih infekcija. Najviše među radno aktivnom populacijom - 34 odsto, zatim školskom populacijom od pet do 19 godina - 30,7 odsto. Udeo dece mlađe od četiri godine u ukupnom broju obolelih jeste 23,4 odsto, a starijih od 65 godina - 11,8 odsto.

Saveti lekara

Kako izbeći grip

-vakcinisati se

-uzimati što više vitamina C, najbolje limun, pomorandže i kiseli kupus

-što češće provetravati prostorije

-izbegavati kontakte sa obolelima

Šta kada se grip dobije

-grip obavezno odležati

-skidati visoku temperaturu

-ne uzimati antibiotike na svoju ruku

-što više toplih napitaka, supa i čajeva

Virus u šest zemalja

Isti virus kao i kod nas, AH1, izolovan je i u Mađarskoj, Sloveniji, Italiji i Austriji. Broj obolelih u ovim zemljama takođe je na nivou pojedinačnih slučajeva dok je nešto više obolelih zabeleženo u Španiji i na jugu Francuske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.