Vakcinisati se ili ne?

Izvor: Glas javnosti, 25.Okt.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinisati se ili ne?

Smrt Biljane Đokić, koja je protekle srede preminula u Kliničkom centru u Kragujevcu i postala prva registrovana žrtva meksičkog ili svinjskog gripa kod nas, uverila je domaću javnost da ova bolest nije nimalo naivna. Samo nekoliko dana posle ovoga, proširile su se i glasine da je toliko najavljivana vakcina, koja bi trebalo da nas zaštiti od novog gripa, više štetna nego korisna. I dok iz farmaceutskih giganata smiruju tvrdnjama da je vakcina bezbedna, niko ne može da garantuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da ona neće nekome izazvati štetne posledice po zdravlje, pa čak i smrt. Za to vreme, američki i nemački lekari bukvalno štrajkuju protiv vakcinisanja, što je upozorenje koje svakako ne bi trebalo ignorisati.

U Švedskoj, u kojoj je u toku masovna vakcinacija, evidentirano je oko 200 slučajeva neželjenog dejstva vakcine, a dvoje Šveđana je umrlo ubrzo posle vakcinacije. Mediji u ovoj zemlji uglavnom konstantno promovišu masovno vakcinisanje, sistematski blokiraju bilo kakvu raspravu i ne dozvoljavaju da kritički glasovi budu objavljeni.

Švedski list Aftonbladet je, međutim, otkrio da je dvoje starijih građana preminulo ubrzo nakon vakcinisanja. Oni su, doduše, već imali ozbiljnih zdravstvenih problema: jedan od njih je bio stariji čovek, srčani bolesnik, kojem je nedugo posle imunizacije otkazalo srce, a druga je žena od 65 godina, koja je pronađena mrtva u svojoj kući dva dana nakon što je dobila vakcinu. No, i pored opravdane sumnje da vakcinacija izaziva ozbiljne nuspojave, uključujući i smrt, zdravstveni zvaničnici još uvek negiraju ovu vezu.

Nedelju dana uoči akcije vakcinisanja protiv novog gripa u Nemačkoj, žestok spor izazvala je nabavka različitih preparata za političare višeg ranga i ostatak stanovništva. Osim ovog, predsednik Nemačkog društva za opštu i porodičnu medicinu Mihael Koen preporučio je lekarima da ne daju vakcine protiv virusa gripa A (H1N1), naročito ne trudnicama i deci, jer je rizik veći od koristi.

Nemački nedeljnik Špigl u najnovijem broju ističe, pred početak masovne vakcinacije, da lekari i farmakolozi upozoravaju na rizik od dodatnih supstanci koje vakcine sadrže. Takođe, razni kritičari i teoretičari zavere strahuju da farmaceutska industrija namerno sprovodi ogroman farmakološki eksperiment.

Prema rečima Branislava Tiodorovića, radna grupa za borbu protiv novog gripa u Srbiji, čiji je član, pomno prati sva dešavanja u vezi s novom vakcinom, uključujući i njena prva neželjena dejstva.

- Kada govorimo o osobama koje su preminule u Švedskoj nakon primanja vakcine, uvek postoje pojedinačni slučajevi, a uz to treba sačekati dokaze o tome da je smrt nastupila zbog vakcine - kaže Tiodorović.

On dodaje da se situacija u Nemačkoj neće ponoviti kod nas i da za državnike neće biti obezbeđena nikakva posebna zaštita od novog gripa.

- Postoje četiri vakcine protiv novog virusa koje je registrovala Evropska agencija za lekove. Neke od njih sadrže manju količinu antigena koji obezbeđuje imunitet i više dodataka i upravo su one predmet sporenja. Međutim, za trudnice, decu i hronične bolesnike preporučuje se druga vrsta nove vakcine koja ima manje dodataka - objašnjava Tiodorović.

NEŽELJENI EFEKTI

Kako Branislav Tiodorović objašnjava, svaka vakcina može da izazove opšte reakcije - crvenilo na mestu primanja, blagu temperaturu, a ponekad i mučninu, ali i specifične reakcije, koje se odnose na pojedinačne slučajeve. Reagovanje na vakcinu izaziva njen dodatak, odnosno hemijska komponenta koja se ubacuje kako bi pojačala dejstvo antigena, a služi i kao strukturni stabilizator - konzervans. Samim tim, kako on kaže, iako pružaju slabiju zaštitu, vakcine sa manje dodataka ređe izazivaju neželjene efekte.

ŽIVA U VAKCINAMA

Žestoka rasprava u Nemačkoj i drugim zemljama na Zapadu vodi se najviše oko vakcine firme „Glakso Smit Klajn“, zvane „pandemriks“, koja sadrži novi adjuvant (dodatak koji pojačava dejstvo vakcine), za koji se misli da je faktor rizika i konzervans koji sadrži - živu. Takođe, nemački mediji tvrde da je ova vakcina, kao i ona koju proizvodi firma „Novartis“, registrovana i odobrena na, blago rečeno, kontroverzan način, pošto se sumnja da ni jedna ni druga nisu dovoljno dugo i pažljivo testirane pre dobijanja evropske licence.

S druge strane, vakcina koju bi trebalo da dobiju Angela Merkel i drugi državni zvaničnici zove se „celvapan“, a proizvodi je američka firma „Bakster“, i ne sadrži pomenute adjuvante ili konzervans sa živom. Umesto delova virusa, „Baksterova“ vakcina sadrži cele, ali mrtve viruse.

Volfram Hartman, predsednik nemačke Asocijacije pedijatara, zatražio je da se zabrani davanje vakcinama sa živom maloj deci:

- Živa se, znate, namerno izostavlja iz vakcina koje se daju maloj deci. Dalje, ova vakcina nije testirana na deci, pa je rizik jednostavno prevelik.

On kaže da je stav radne grupe da se vakcina nabavi upravo u skladu s tim, odnosno da se za pomenute rizične grupe obezbedi vakcina sa većom količinom antigena i manje supstanci koje pojačavaju dejstvo vakcine ili eventualno takozvane split vakcine koje su, takođe, blaže i ređe izazivaju reakcije koje obično prate vakcinaciju.

- Iako vakcine imaju registraciju u Evropskoj agenciji za lekove, nemaju našu nacionalnu registraciju i ne možete ih kupiti dok ne budu registrovane. Agencija za lekove će proveriti kvalitet vakcine pre nego što se one puste u upotrebu - dodaje on.

Tiodorović napominje da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju i trudnica i dece a, kako kaže, kada vakcina počne da se primenjuje i kod nas, njeno davanje u specifičnim slučajevima kontrolisaće lekar, za decu pedijatar, za trudnice ginekolog i lekar specijalista u slučaju da pacijent koji prima vakcinu ima neko oboljenje.

Na kraju, Tiodorović dodaje da se još uvek ne zna koju ćemo vakcinu nabaviti, što umnogome zavisi kako od postojećih zaliha novih vakcina tako i od finansijskih mogućnosti naše države.

- Očekujemo da će nabavka vakcine biti regulisana do kraja ove godine. Ako bude tako, novi pandemijski talas, koji se očekuje u februaru, dočekaćemo spremni. Međutim, nevezano za to, svima koji su do sada primali vakcinu protiv sezonskog gripa preporučujemo da se vakcinišu tom vakcinom jer sve veći broj studija dokazuje da ona u određenoj meri pruža zaštitu i protiv svinjskog gripa - rekao je on.

Sagovornici iz Agencije za lekove sa kojima smo kontaktirali još uvek ne žele da pričaju o novoj vakcini i pozivaju se na nadležnost radne grupe po ovom pitanju. Kako kažu, po nabavci vakcine proveriće se njen kvalitet, efikasnost i bezbednost. Takođe, oni kažu da i po registraciji svaki lek pa i vakcine podležu daljem praćenju, što obavlja Nacionalni centar za farmakovigilancu (prijavljivanje neželjenih dejstava leka).

Ako neko ima sumnji u efikasnost navedene vakcine, neka na Googlu ili Youtube-u potrazi ime

Desiree Jannings. Vakcinu je primila 23. avgusta, a posle 10 dana .....

Drugi izvor: www.theflucase.com

Problems with authorisation of Novartis "swine flu" jab Celtura in Switzerland

itd, itd

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.