Vakcine iz „Torlaka tek 2011.

Izvor: Press, 24.Jul.2010, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcine iz „Torlaka" tek 2011.

Ministarstvo zdravlja krivi bivšu upravu Instituta jer uprkos silnim najavama ni ove godine neće početi sa proizvodnjom domaćih vakcina
Institut za imunologiju i virusologiju „Torlak" ni ove godine neće proizvoditi domaću vakcinu protiv gripa, a država će na jesen morati ponovo da uvozi potrebne doze, saznaje Press. Za ovaj neobjašnjivi propust Ministarstvo zdravlja optužuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bivše rukovodstvo Instituta, koje je prošle zime tvrdilo da će proizvodnja vakcina početi u martu ove godine.

Krajem prošle godine, usred epidemije svinjskog gripa, tadašnji direktor „Torlaka" dr Ranko Dakić obećao je da će ove jeseni građani moći da prime vakcinu proizvedenu u Srbiji. Još 22. decembra 2009. u „Torlaku" je otvoren pogon za proizvodnju vakcina i najavljena probna proizvodnja za januar, a redovna za mart ove godine. Međutim, umesto da uveliko proizvodi svoju vakcinu, Srbija je od „Sanofi pastera" ponovo naručila kontingent od 364.000 ampula.
Kompleksna procedura
U Ministarstvu zdravlja kažu za Press da su oni imali čvrsta uveravanja bivše uprave da će proizvodnja početi ove godine.
- Uprava „Torlaka" trebalo je da sprovede kompleksnu proceduru za dostizanje potrebnih standarda i savladavanje tehnologije proizvodnje vakcine protiv gripa, ali smo dobili sva uveravanja da će proizvodnja početi ove godine. To se, nažalost, nije ostvarilo. Na novom menadžmentu je da obezbedi proizvodnju za sledeću sezonu - kažu u Ministarstvu zdravlja.
U kabinetu Tomice Milosavljevića ističu da su oni snažno podržavali razvoj „Torlaka" u koji je u proteklih sedam godina uloženo sedam miliona evra iz budžeta i projekata Ministarstva zdravlja.
- Godinama unazad podržavamo razvoj Instituta sa ciljem unapređenja kvaliteta rada te institucije i vraćanja na nivo od pre dvadesetak godina. Pored uloženog novca, ostvarena je institucionalna i stručna podrška sa relevantnim svetskim i evropskim institucijama, kontakti i šanse za otvaranje novih tržišta za plasman proizvoda - navode u Ministarstvu zdravlja.
Bivši direktor „Torlaka" dr Ranko Dakić juče nije odgovarao na naše pozive, a kako smo saznali u Institutu, on je na odmoru. Ostali smo uskraćeni za objašnjenje koji je razlog što ove godine nećemo imati domaću vakcinu. Kako nezvanično saznajemo, problema ima više. Navodno, krivicu snose i izvođači radova na vodovodu u Institutu, ali ostaje nejasno kako je moguće da bivša uprava nekoliko puta najavi siguran početak proizvodnje vakcina, a onda sve bez objašnjenja bude odloženo za godinu dana.

Zaostatak osam meseci
Novopostavljeni direktor „Torlaka" dr Branislav Lazić tražio je od zaposlenih da mu podnesu detaljan izveštaj o tome zašto Institut ni ove godine nije u stanju da proizvodi vakcine, a za naš list je rekao da proizvodnja zaostaje šest do osam meseci.
- Ove godine neće biti domaće vakcine. Zaostatak nije samo iz ove godine, već iz svih prethodnih pet koliko traje projekat obnove Instituta - rekao je dr Lazić.
On je dodao da će „Torlak" učiniti sve da napravi vakcinu koju će moći da izvozi i zaradi na tom poslu.
- To jeste pionirski projekat jer hoćemo taj posao da radimo po svim standardima. A da bismo dobili standarde, moramo da imamo procedure proizvodnje, a to ne može da se kupi. Imam čvrsta uverenja i Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja i svih odgovornih institucija u zemlji da će stati uz „Torlak". Ako sve to bude tako, mi ćemo imati iduće godine vakcinu domaće proizvodnje - obećao je dr Lazić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.