Vakcinacija protiv gripa od danas

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinacija protiv gripa od danas

Od danas, 1. oktobra, počinje vakcinacija protiv gripa, a Dom zdravlja "Novi Sad" dobio je 9.200 vakcina.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa se posebno preporučuje osobama starijim od 65 godina, obolelima od kardiovaskularnih oboljenja, oboljenja metabolizma (diabetes), cistične fibroze, hroničnih respiratornih bolesti i hronične upale bubrega, osobama oslabljenog imuniteta i osobama izloženim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << povećanom riziku od infekcije u okviru zanimanja, kao što je medicinsko osoblje.

"Vakcinu mogu da prime i deca od šest do 36 meseci, ali u dve doze, s tim da drugu dozu treba da prime 30 dana nakon prve. Njima se daje polovina doze, odnosno vakcina od 0,25 ml. Deca od treće godine i naviše primaju dozu za odrasle, odnosno vakcinu od 0,5 ml. Vakcinu treba primiti pre početka sezone gripa ili prema zahtevima epidemiološke procene", navode u Domu zdravlja.

Ukazuju i da građani koji imaju potrebu da prime vakcinu, treba da se jave svom izabranom lekaru, jer vakcinu ne smeju da prime osobe koje u trenutku vakcinacije imaju povišenu temperaturu ili neko akutno oboljenje. Takođe se ne sme primenjivati u slučaju preosetljivosti na neku od komponenti vakcine.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.