Vakcina stigla, u upotrebi za mesec dana

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 03.Nov.2009, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina stigla, u upotrebi za mesec dana

Švajcarska farmaceutska kompanija „Novartis" predala je juče dokumentaciju Agenciji za lekove kako bi njihova vakcina protiv novog gripa „focetrija" bila registrovana u Srbiji. Tako će naša zemlja, uz Evropu i SAD, konačno dobiti registrovano cepivo. Ali da bi potrebna količina što pre stigla u zemlju potrebno je da sklopimo ugovor sa „Novartisom" budući da smo samo rezervisali tri miliona doza. Rezervacija uskoro ističe, a već juče se broj novoobolelih od gripa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << popeo na 169.

Koliko je stvar ozbiljna govori i saopštenje sa jučerašnjeg sastanka premijera Mirka Cvetkovića sa ministrima zdravlja i prosvete i predstavnicima Radne grupe za pandemiju. Na sastanku je dogovoreno da će se ubrzati proces nabavke vakcine, kao i da će se hitno obezbediti dodatna sredstva za nabavku lekova i zaštitne opreme zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Srbiji.

Konstatovano je da su zdravstvene ustanove opremljene dovoljnim brojem respiratora i da je u toku nabavka dodatnih aparata za mehaničku ventilaciju pluća. Premijeru je predočeno da Srbija raspolaže dovoljnom količinom antivirusnih lekova.

Predstavnici Radne grupe su ocenili da je epidemiološka situacija nepovoljna jer su prijavljene dve epidemije - u Kraljevu i u osnovnoj školi u Čačku.

Zbog zahuktavanja epidemije, u mnogim gradovima je novi grip postao tema broj 1, tako da će vest o mogućnosti da vakcinu dobijemo pre Nove godine mnoge obradovati. Nezvanično smo saznali da bi, ukoliko potpišemo ugovor sa „Novartisom", cepivo u domove zdravlja moglo da stigne već krajem novembra. Ministarstvo zdravlja je od ove kompanije 16. jula rezervisalo milion doza, a kasnije još dva miliona. Ali od tada ništa više nije urađeno. Rezervacija bi uskoro mogla da istekne, ali odluka „Novartisa" da registruje vakcinu kod nas uliva nadu da će ugovor biti sklopljen.

Srbija, međutim, može da računa i na milion do milion i po doza vakcina „humenza" od francuskog proizvođača „Sanofi Paster".

- Registracija ove vakcine u Evropi biće u decembru, dok se u Srbiji može očekivati početkom januara 2010. godine. Radi se o split vakcini sa adjuvansom - kaže za „Blic" Miladin Vrbaški, direktor predstavništva „Sanofi Pastera".

Za šest dana evidentirano je 28 novih slučajeva, najveći broj novoobolelih su deca školskog uzrasta, a slučajevi su registrovani u Beogradu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Paraćinu, Pirotu, Užicu, Pančevu, Novom Sadu i Ivanjici.

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije izolovano je osam slučajeva, a kod troje je potvrđena zaraza virusom. Ginekološko-akušerska klinika u Višegradskoj od juče je zatvorena za posete, a kod jedne trudnice je utvrđeno prisustvo virusa i ona je u izolaciji.

Dva učenika koja stanuju u internatima u Humskoj i Cvijićevoj ulici u Beogradu zadržana su na ispitivanju, dok su njihovi cimeri pod lekarskim nadzorom.

Iz Kliničkog centra Srbije juče su apelovali na beogradske domove zdravlja da ne upućuju pacijente na Infektivnu kliniku bez preke potrebe jer se stvorila nepotrebna gužva. U domovima zdravlja gužva nastaje zbog velikog broja respiratornih infekcija i straha od eventualne zaraze novim virusom.

Najteži slučajevi zabeleženi su u Užicu i Kragujevcu. Pacijent iz Požege koji je na lečenju u Užicu i dalje je u teškom stanju, kao i pacijent iz Čačka koji je u Kragujevcu. Zdravstveno stanje studentkinje medicine S. D. (24) iz Kragujevca je bolje i svi parametri ukazuju na to da se ona oporavlja.

Četvoro maturanata iz Niša je u bolnici, a gradonačelnik Miloš Simonović je odlučio da u skladu sa ovlašćenjima lokalne samouprave traži obustavu nastave u školama u kojima broj obolele dece dostigne 15 odsto od ukupnog broja đaka. Grad je pokrenuo i postupak nabavke zaštitnih maski za zaposlene u gradskim ustanovama i preduzećima.

U Pirotu je na osnovu laboratorijske potvrde Instituta za virusologiju '’Torlak’’ registrovan prvi slučaj obolevanja, baš kako i u Ivanjici gde su oboleli jedan osnovac i gimnazijalac koji su posle izolovanja virusa prebačeni na kućno lečenje.

U Ukrajini preminule 22 osobe

Od novog gripa u Ukrajini su umrle 22 osobe, a inficirano je približno 255.000 ljudi, dok je na stacionarnom lečenju 15.000, a 170 je na intenzivnoj nezi. Ukrajina je dosad dobila odgovore 12 zemalja koje su izrazile spremnost da joj pomognu u borbi protiv epidemije.

U Sloveniji je juče počela vakcinacija, a na osnovu podataka Evropskog centra za kontrolu bolesti u toku protekle nedelje, prijavljeno je ukupno 12 smrtnih ishoda, i to u Češkoj, na Islandu, u Irskoj, Italiji, Holandiji i Norveškoj. Prema podacima SZO, do 25. oktobra 2009. godine u svetu je prijavljeno preko 440.000 laboratorijski potvrđenih slučajeva i preko 5.700 smrtnih ishoda.

Maske idu kao alva, a proizvodnja je danonoćna

Povećana potražnja zaštitnih maski u poslednjih nekoliko dana zabeležena je gotovo u svim gradovima u Srbiji, a gde god je potvrđena zaraza došlo je i do nestašice maski. Građani u Kragujevcu, Pirotu, Nišu bezuspešno su juče obilazili apoteke.



Mirko Kovačević, direktor proizvodnje u gornjomilanovačkom „9. septembru", kaže da trenutno proizvode hirurške maske, i to dnevno između 55.000 i 60.000 komada.

- Molim građane i vlasnike apoteka da ne dolaze kod nas niti da nas zovu jer nemamo pravo da u fabrici prodajemo robu koju proizvedemo. Već nekoliko dana smo pod pravom opsadom - kaže Kovačević.

Fabrika ima zalihe sirovine za dva meseca, ali su poručili još tako da će hirurških i nano maski biti tokom cele sezone gripa. Ne mogu da podmire kompletno srpsko tržište, iako proizvodnja ne staje tokom subote i nedelje, a u izvoz ne ode nijedan komad. Kovačević kaže da će proizvodni kapacitet u januaru biti dupliran, na 120.000 komada maski dnevno.

D. P. V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.