Izvor: B92, 22.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina protiv ptičjeg gripa

Brisel -- Evropska komisija odobrila je prodaju prve prepandemijske vakcine protiv ptičjeg gripa "prepandriks" namenjene ljudima.

Proizvođač vakcine je britanska farmaceutska kompanija "GlaksoSmitKlajn". Ta vakcina je predstavljena kao dodatno sredstvo zdravstvenim vlastima u borbi protiv eventualne pandemije virusa ptičjeg gripa H5N1. Vakcina se neće odmah naći u apotekama.

Evropska agencija za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lekove je još u februaru priznala "prepandriksu" sposobnost da ograniči, ali ne i zaustavi, prenošenje mutiranog virusa H5N1 sa čoveka na čoveka.

Virus se za sada uglavnom na ljude prenosi dodirom sa zaraženom živinom, ali stručnjaci strahuju da bi mogao da mutira tako da postane lakše prenosiv među ljudima, što bi moglo da izazove pandemiju neslućenih razmera.

"Radili smo na vrsti virusa H5N1 koji je harao i izazivao smrt ljudi u Vijetnamu tokom 2004. godine", objasnila je doktorka Sofi Miler, iz francuskog ogranka GSK.

Tom virusu je, kako je rekla, dodat nov sastojak koji pojačava imunitet organizma protiv mutiranog virusa H5N1, preneli su francuski mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.