Vakcina protiv gripa dobra prevencija

Izvor: RTS, 23.Nov.2013, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina protiv gripa dobra prevencija

Ove godine građani se znatno više vakcinišu protiv gripa. Za mesec dana vakcinisano više od polovine onih koji bi vakcinu morali da prime. Epidemija gripa se očekuje krajem januara i početkom februara.

U pojedinim domovima zdravlja, odziv za vakcinaciju protiv gripa veći je i za trećinu. Za mesec dana vakcinisano je više od polovine onih koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi vakcinu morali da prime, kažu u Institutu "Batut".

Za razliku od prethodnih godina, građani se ove godine mnogo više vakcinišu protiv gripa. U pojedinim zdravstvenim ustanovama već su utrošene dve trećine vakcina.

Vesna Vujačić iz Doma zdravlja "Savski venac" navodi da su ove godine dobili 2.150 doza i da je za mesec dana dato nešto više od 1.300 doza.

Ukazuje da je to veća količina u odnosu na prošlogodišnji period, kada je dato oko 950 doza.

Dom zdravlja "Šabac" je ove godine dobio oko 4.000 doza vakcine protiv gripa, navodi pomoćnik direktora te ustanove Slađana Kaurin Miletić.

"Ovaj broj vakcina je u većem broju već podeljen. Preko 3.100 vakcina je do sada dato", kaže Miletićeva.

Dragana Dimitrijević iz Instituta "Batut" kaže da je najveći odziv stanovništva na imunizaciju protiv gripa registrovan na teritoriji Raškog, Srednje-banatskog i Borskog okruga i precizira da je to je više od 70 posto od planiranih.

Sa druge strane, najmanji odziv od 37 i 38 odsto je na teritoriji Nišavskog i Pčinjskog okruga, navodi Dimitrijevićeva.

Epidemija gripa u Srbiji očekuje se krajem januara i početkom februara. Zato lekari pozivaju najpre hronične bolesnike, starije od 65 godina i zaposlene u zdravstvenim ustanovama da se vakcinišu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.