Vakcina krenula ka Srbiji

Izvor: B92, Tanjug, 27.Nov.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina krenula ka Srbiji

Beograd -- Prva isporuka 140.000 doza vakcine protiv novog gripa preuzeta je iz italijanske fabrike u Sijeni i stići će u Beograd tokom vikenda.

Predstavnica za štampu "Jugohemije" Vesna Danilovac izjavila je da su vakcine tokom dana preuzete iz fabrike u Sijeni, u Italiji, i specijalnim kamionima sa rashladnim sistemima biće prevezene do Instituta za virusologiju i vakcine "Torlak" u Beogradu.

Po dolasku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vakcine u Srbiju, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije započeće kontrolu kvaliteta i efikasnosti, a ukoliko vakcina prođe sve potrebne provere, vakcinacija će početi polovinom decembra.

Ispitivanje vakcine protiv gripa H1N1 u Srbiji, ne isključuje mogućnost da ona tu kontrolu ne prođe.

Rezultati provere biće poznati petnaest dana od trenutka kada vakcina stigne, kaže PR Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.

"Provera je kontrola kvaliteta hemijskih i bioloških aspekata, svega što je u deklaraciji, dokumentaciji proizvođača. Vakcina će biti detaljno ispitana", najavljuje on.

Moguća neželjena dejstva pratiće se nakon puštanja vakcine u promet. Ispravnost njenih sastojaka i eventualna upozorenja, koja postoje za svaki lek, utvrdiće Agencija.

"Agencija za lekove ima nacionalni centar za prijavu neželjenih dejstava. Nakon dobijanja dozvole za stavljanje u promet, to ne znači da se taj lek više ne prati", kaže Tucović.

Kako je ranije najavljeno, vakcinacija građana Srbije ići će u "tri talasa", prvo će njome biti obuhvaćeni oni najugroženiji - hronični bolesnici, trudnice i deca starija od šest meseci.

U drugom krugu biće vakcinisani oni od kojih zavisi funkcionisanje društva u celini, da bi u trećem vakcine primili svi ostali, zdravi građani.

Kako je saopštila "Jugohemija", ovo će biti prve količine vakcina dopremljene u našu zemlju i isporučene pre dogovorenog roka. Tokom transporta vakcina biće preduzete sve mere rigorozne kontrole radi održavanja temperaturnog "hladnog lanca".

Elektronskim monitoringom pratiće se kretanje vakcine od pakovanja u fabrici, preko transporta, do isporuke "Torlaku".

Transportni monitoring da su vakcine dopremljene u kontrolisanim uslovima, kojim se garantuje njihova ispravnost, kao i kompletna dokumentacija o kvalitetu vakcine potvrđenom od evropske agencije za sertifikaciju lekova "European Medicines Agency", biće predati nadležnim institucijama u zemlji, kaže se u saopštenju.

Dalja sukcesivna isporuka vakcina biće nastavljena prema planiranoj dinamici i u koordinaciji sa proizvođačem vakcina "Novartisom".

Proizvodnja vakcina je intenzivna i postoji veliki problem sa isporukama kod svih proizvođača, jer države povećavaju naručene količine, što pravi problem sa obećanim terminima isporuke.

"Jugohemija" će, zajedno sa proizvođačem, učiniti sve da skrati rokove isporuke i da maksimalno poveća količine isporuke doza po tranšama, kako bi dogovoreni kontigent bio isporučen u što kraćem vremenu, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stižu prve doze vakcina

Izvor: RTS, 27.Nov.2009

Vakcine protiv novog gripa kompanije "Novartis" iz fabrike u Italiji biće danas dopremljene do Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Isporuka i pre roka...Beogradska firma "Jugohemija" preuzeće danas prvih 140.000 doza vakcina protiv novog gripa kompanije "Novartis", iz fabrike u Sijeni,...

Nastavak na RTS...

Vakcina dolazi iz Sijene

Izvor: Večernje novosti, 27.Nov.2009

U Srbiju u subotu ili nedelju stiže prvih 140.000 doza "Novartisovog" cepiva protiv novog gripa koje su preuzete u Sijeni. U "Torlaku" odavno spremni za prihvat naručenih doza

Nastavak na Večernje novosti...

U Hrvatskoj počelo vakcinisanje protiv novog gripa

Izvor: SrbijaNet.rs, 27.Nov.2009

Pošto je u Hrvatsku stiglo prvih 140.000 doza vakcine protiv novog gripa, od danas počinje vakcinacija, prvo u županijskim zavodima za javno zdravstvo, a od ponedeljka i po domovima zadravlja i porodičnih lekara. Već ranije sastavljene su liste prioriteta, odnosno definisane

Nastavak na SrbijaNet.rs...

U Hrvatskoj počelo vakcinisanje

Izvor: Mondo, 27.Nov.2009

Pošto je u Hrvatsku stiglo prvih 140.000 doza vakcine protiv novog gripa, od danas počinje vakcinacija, prvo u županijskim zavodima za javno zdravstvo, a od ponedeljka i po domovima zadravlja i kod porodičnih lekara.

Nastavak na Mondo...

U Hrvatskoj počelo vakcinisanje protiv novog gripa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2009

ZAGREB - Pošto je u Hrvatsku stiglo prvih 140.000 doza vakcine protiv novog gripa, od danas počinje vakcinacija, prvo u županijskim zavodima za javno zdravstvo, a od ponedeljka i po domovima zdravlja i porodičnih lekara...Već ranije sastavljene su liste prioriteta, odnosno definisane rizične grupe:...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vakcine stižu u Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2009

Prva isporuka 140.000 doza vakcine protiv novog gripa preuzeta je iz italijanske fabrike u Sijeni, i stiže u Beograd tokom vikenda...Vakcina će po prijemu prvo biti testirana, a tek nakon dobijanja sertifikata domaće Agencije za lekove, biće distribuirane institutima i zavodima za javno zdravlje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Prve vakcine danas u Srbiji

Izvor: Politika, 27.Nov.2009

Transport sa 140.000 doza, od dogovorenih tri miliona cepiva, krenuo juče iz Italije, vakcinacija počinje posle testiranja u nacionalnoj Agenciji za lekove ..U Srbiju danas ili najkasnije sutra stiže prvih 140.000 doza vakcine protiv novog gripa kompanije „Novartis”, od ukupno tri miliona...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.