Vakcina je bezbedna

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina je bezbedna

Vakcina protiv novog gripa koja će biti primenjena u Srbiji spada među najsavremenije i najpročišćenije vakcine, izjavio epidemiolog Predrag Kon.

U borbi protiv virusa H1N1 u svetu se primenjuju četiri vrste vakcina.

Stanovništvo Srbije vakcinisaće se subjunit vakcinom,koja sadrži samo delove virusa koji utiču na stvaranje imuniteta.

To je najprečišćenija i najsavremenija vakcina koja do sada postoji, kaže Kon.

Neželjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << efekti posle primanja vakcine protiv novog gripa su, po mišljenju stručnjaka, retki a ukoliko do njih dođe javljaju se tokom prvih mesec dana od vakcinacije.

“Ako se javljaju neke reakcije kao što je recimo Gilen-Bare koji se najviše pominje i koji je vezan za autoimune rekacije na nivou nerva, onda se te reakcije javljaju u

prvih mesec dana. e to su te teške reakcije koje se mogu očekivati u jedan na milion slučajeva. teško je reći da postoji apsolutno bezbedna vakcina”, objašnjava Kon.

Statistika pokazuje da je na 42 miliona vakcina do sada registrovano nešto više od 750 neželjenih i prolaznih reakcija.

Imunitet na H1N1 stiče se dve do tri nedelje nakon vakcinacije, kaže Kon.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.