VIRUS VEĆ REGISTROVAN, VAKCINA SPREMNA: DA LI ĆE GRIP OVE GODINE „UDARITI“ JAČE

Izvor: TimockeVesti.net, 06.Okt.2022, 06:30

VIRUS VEĆ REGISTROVAN, VAKCINA SPREMNA: DA LI ĆE GRIP OVE GODINE „UDARITI“ JAČE

Srbija, 6. oktobar – Grip ne zna za granice, ni za pol, ni za godine. Svake godine ga dobije oko 30 odsto svetske populacije.
Stručnjaci poručuju da je najbolja prevencija vakcinacija. Vakcine su stigle u domove zdravlja, a kome se savetuju i kakvu sezonu stručnjaci očekuju ove godine govori prim. dr Dragana Dimitrijević.
Prim. dr Dragana Dimitrijević sa Instituta „Batut“ istakla je da što se tiče >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << ove sezone gripa nije zahvalno praviti predviđanja, ali na osnovu nekih pokazatelja možemo da kažemo da će nam sezona biti izražena i to posebno na osnovu aktivnosti gripa u evropskom regionu u međusezonskom periodu.
– Pandemija nam je obeležila živote i našu stvarnost. Što se tiče gripa za 2020. i 2021. godinu nismo imali laboratorijsku potvrdu, a za 2022.godinu smo imali potvrdu aktivnosti gripa u našoj zemlji – istakla je prim. dr Dragana Dimitrijević.

Ističe da se ništa nije promenilo kada su vakcine u pitanju. Prati se plan potreba, u ponudi su četvorovalentne i trovalentne vakcine Instituta Torlak. Građani se javljaju izabranom lekaru, a bitno je da pacijenti koji žele da se vakcinišu treba da budu zdravi.
– Imunitet traje od šest do dvanaest meseci, zaštitna antitela se stvaraju u periodu od dve do tri nedelje. U periodu posle vakcinacije važan je veći oprez u komunikaciji sa ljudima – rekla je prim. Dr Dragana Dimitrijević.
SIMPTOMI GRIPA – Kašalj, kijavica, povišena telesna temperatura, slabost, malaksalost, bolest u mišićima. Suvi kašalj može da pređe u produktivni. Vakcinacija je broj jedan u borbi prevencije od gripa. Važno je i da čuvamo svoje zdravlje i imunitet – istakla je prof Dimitrijević.
Izvor: Novosti
Članak VIRUS VEĆ REGISTROVAN, VAKCINA SPREMNA: DA LI ĆE GRIP OVE GODINE „UDARITI“ JAČE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.