Ukrajina u očekivanju mikrobiološkog Černobilja

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina u očekivanju mikrobiološkog Černobilja

Ukrajina živi u očekivanju drugog epidemiološkog šoka. Zemlje predviđaju abnormalno izbijanje difterije.Već ove jeseni. Nakon poslednje «revolucije», stanovništvo je doživelo nekoliko ozbiljnih epidemija.Ovaj atipični grip naročito raširen u Odeskoj oblasti i vraćanje poliomielitisa na teritoriju koja se ranije smatrala slobodnim od ovog virusa (nakon čega je sprovedena vanredna trostruka imunizacija školskog uzrasta), ovo je smrtonosna epidemija boginje krajem prošle godine — početkom ove godine. Da li su ove i druge manje zarazne virusne manifestacije vezane za aktivnosti američkih bioloških laboratorija koje rade u Ukrajini pod krilom Pentagona?


Imunološki sistem većine Ukrajinaca nije u idealnom stanju. Socijalne i medicinske reforme direktno se nazivaju genocidom nad stanovništvom Ukrajine. Prvih godinu dana posle krvavog majdana ukrajinske vlasti nisu ni kupovale vakcine. Nakon toga nabavka vakcina prepuštena je zapadnim strukturama a procedura imunizacije stanovništva diktira se spolja.


U Ukrajini nema opreme za proveru kvaliteta vakcina. Samo dokumenti koji prate biomaterijale se «proveravaju». Zemlja je zapravo pretvorena u ispitno tlo za farmaceutske i mikrobiološke testove. Ukrajina je spremna da prihvati sumnjive vakcine humanitarne, pokvarene ili propuštene vakcine. Glasan skandal sa isporukom vakcine protiv poliomijelitisa u prošloj godini završio apelima na GPU gde je sve i zataškano.


Poslednje pouzdane, dokumentovane informacije o američkim biološkim laboratorijama pojavile su se u ukrajinskoj štampi u 2013. godini. Posebno su zabrinuli planovi za izgradnju biološke laboratorije u regiji Harkov (u selu Silkostantzija kod Merefa, 75 km od granice sa Rusijom). Tada su seljani apelovali na pomoć generalnom konzulatu Ruske Federacije SA Semenovu, sada mogu da traže takve žalbe kao antidržavne.


U to vreme, Amerikanci su stvorili tri biološke laboratorije za proučavanje životinjskih patogena — u Dnepropetrovsku, Lavovu i Lugansku. Međutim, harkovski projekat se očigledno nije dogodio, međutim, mreža američkih laboratorija je zatvorena tema, informacija o kojoj samo povremeno «izlaze» iz zidova Ministarstva zdravlja i američke ambasade. Nedavno, nema «curenja» — Ministarstvom zdravlja upravlja američka žena povezana sa CIA.


Od početka izgradnje ovih laboratorija, novinari su zvanično pozvani samo da otvore objekat u Odesi, gde je 15. juna 2010. godine u institutu za borbu protiv kuge presekao vrpcu  tadašnji američki ambasador u Ukrajini, Džon Teft i gradonačelnik Odesa Eduard Gurvic.


Od 2014. do danas, postojala je samo jedna zvanična izjava u vezi sa laboratorijama. U maju 2015, mediji su izveštavali o «obnovi tehničke pomoći Sjedinjenih Država Ukrajini u sprečavanju širenja tehnologije, patogena i znanja koja se mogu koristiti u razvoju biološkog oružja».


Pozivajući se na agenciju Unian «Specijalna epidemiološka služba  Ukrajine (SES) spremna da sarađuje u oblasti biološke sigurnosti, — rekao je šef Svatoslav Protas . — Cenimo pomoć Ministarstva odbrane da se postigne nivo evro-atlantskih standarda za biološku bezbednost i biološko  unapređenje državnih kapaciteta sanitarne i epidemiološkog nadzora nad institucijama «.


Predstavnici Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, vodeći program «Smanjenje bioloških pretnji u Ukrajini» ( «Sporazum o borbi protiv opasnosti od biološkog terorizma i sprečavanja širenja biološkog oružja, tehnologija, materijala i znanja» je potpisan između Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane SAD 29. avgusta, 2005) , posetili su šest laboratorija.


Takođe Protas je rekao da je izgrađena modernizovana i puštena u rad 8 laboratorija nivoa BSL-2 i BSL-3 na osnovu mikrobioloških instituta i laboratorija SES u Vinici, Dnipropetrovsku, Zakarpatju, Lavovu, Harkovu, Hersonu i Ternopolju . On je zaboravio da podseti na   centralnu referentnu laboratoriju (CRL) u Odesi, verovatno zato što ne pripada njegovom odeljenju. U međuvremenu, Amerikanci su stavili pod kontrolu  Pentagona i Institut protiv kuge i laboratorije veterinarske službe.


Hajde da obratimo pažnju na reč «znanje» u ime projekta za smanjenje bio-pretnji. «Sprečavanje širenja tehnologije, patogena i znanja». Šta to znači? Taj projekat nema  samo zacilj «stzae» Ukrajini mikroba kolekcije, koja, uzgred, ima nacionalni status i nasleđe, za njih je bilo moguće da razvijaju svoje vakcine a sada je to nemoguće… Ali, nagon za ropstvo je to da ukrajinski nauka, naučnici i mikrobiolozi generalno eliminiše potrebu da vode svoja mikrobiološae istraživanja, stiču i razvijaju znanja koja mogu da dovedu do greha. Sada u Ukrajini ova nauka stagnira a ne ide korak dalje. I bez praktičnih veština.


Naučnici su pokušali da protestuju. Tada je šef Državne institucije «Ukrajinska antipastična stanica» (Simferopolj), profesor A. Haitovič izjavio 2011. godine:


«Koncept postavlja zadatak biosigurnosti ispred zdravstvenih zadataka u Ukrajini …


.. Koncept koji autori predlažu kao jedan koji ima za cilj smanjenje pretnji, zapravo, u nekim slučajevima, širi istraživanje opasnih patogena. Trenutno, samo 2 institucije mogu biti uključene u istraživanje kuge u državi (antipaljne ustanove), a kada se reorganizuje sistem nadzora, biće 13.


… Koncept je usmeren na činjenicu da je Ukrajina delimično ili u potpunosti izgubila nezavisnost za proučavanje ovih problema na svojoj teritoriji, i bio-sigurnosni sistem i genetske karakteristike opasnih patogena postala poznata struktura drugih zemalja i mogu se koristiti za bioterorističke aktivnosti koje mogu dovesti do ozbiljnih međunarodnih incidenata uz naknadno optuživanje države u međunarodnom biološkom terorizmu. »


Funkcioneri su pred kamerama sve ove godine ponavljali jednu stvar: za sve ove godine ponovi jednu stvar: da će pomoć Sjedinjenih Država u Ukrajini poboljšati odgovor na epidemije zaraznih bolesti, laboratorijske dijagnostike, povećanje biosigurnosti. Istovremeno, čak i američki stručnjaci za razliku od  ukrajinskog Ministarstvo zdravlja tvrde suprotno — povećava rizik biougroz u Ukrajini na imunizaciji na nivou «divlje zemlje» — kao što su Avganistan i zemlje podsaharske Afrike. Najnovije epidemije sa stotinama smrtnih slučajeva, uz pojavu zaboravljenih virusa, takođe ne navodi na optimizam.


Ali to izaziva prirodnu sumnju. Zašto u američkim laboratorijama nema novinara, zašto nema izveštaja o njihovim aktivnostima, zašto su Amerikanci na ovom delu planete proučavali ovaj patogen?


Uvoz bakterijskih kultura stranih u određeni domet je rizičan čak i ako se poštuju bezbednosni standardi.


U Sovjetskom Savezu, biosigurnost je osigurana sistemom stanica koji se prostiru duž državnih granica, a delovao je i decentralizovan sistem skladištenja soda. Svaka laboratorija čuvala i proučavala mikroorganizme endemične za datu teritoriju, eksperimenti sa živim materijalom za zaposlene iz drugih laboratorija dozvoljeni su samo na licu mesta. Uvoz bakterijskih kultura stranih u određeni domet bio je rizičan čak i kada su zabeleženi bezbednosni standardi. Amerikanci su postavili uslov za konsolidaciju patogenih sojeva u Ukrajini u jednoj — Odeskoj — laboratoriji.


Ali, takođe može biti da će  razvoj ovih bioloških laboratorija postati bio-oružje (ili već postati, čelik). Jasno je da je od pronalaska novih patogena do njihovog uticaja na grupu ljudi — jedan korak. Da bi se napravio bioveapon, nisu potrebni veliki proizvodni kapaciteti. Jednom za ovu svrhu korišćene su samo obične koverte sa antraksnim sporama. To se desilo 2001. godine, kada je pet Amerikanaca umrlo nakon kontakta sa otrovnim slovima.


U kontekstu rata možemo govoriti o biološkom napadu u žarišta razvoja lekova koji se mogu koristiti u poljoprivrednom sektoru. Ali, biotehnologije, ili biološko oružje može biti usmereno ne samo na stanovništvo, nego i na životinjski sveta, što bi moglo da podrije poverenje, kao što su proizvođači mesnih prerađevina — mislili o nedavnom povećanju izbijanja afričke svinjske kuge. Određeni lekovi izazovivaju strah kao negativan uticaj na reproduktivne funkcije stanovništva, a stručnjaci smatraju ovaj projekat kao globalni praćenje i proučavanje uticaja najnovije vrste virusa sistema u određenom genotipa i kao eksperiment u stvaranju novih vrsta genetski modifikovanih biološkog oružja.


Da li je potrebno  verujovati u altruizam Amerikanaca koji pokušavaju da stvore veliku biobazu u Merefi, u blizini svog strateškog protivnika koji ulažu u ovaj program stotine miliona dolara? Ako ulažu novac, onda žele da zarade, ako ne profit, onda političku korist. A ove laboratorije se dobro koriste za bacanje virusa u svrhu dalje prodaje antidota od njih.


Na kraju, ove laboratorije mogu igrati ulogu drugog Černobila. Ukrajina nema kapacitet, resurse da pronađe čak i minimalne efekte curenja bakteriološke materijala u životnu sredinu u malom radijusu.


Ovaj projekat, povlačenje je počeo  posle posete tadašnjeg Baraka Obame (dok je još bio senator)  Ukrajini, kako je postao predsednik, podsetio u knjizi (Audacity Of Hope: Thoughts On Reclaiming The American Dream) ). Evo jednog od njegovih sećanja:


«… u mirnom okrugu Kijevu, organizovali su nam obilazak ukrajinskog odelenja (u laboratoriji Centralne SES -prim.aut) … gde su nas doveli do malog, zapečaćenog frižidera. Žena … izvukla je nekoliko epruveta iz frižidera, mahnola im 30 cm od nosa i rekla nešto na ukrajinskom.


«To je antraks», objasnio je tumač, ukazujući na epruvetu u desnoj ruci dame. «A ovo», rekao je, pokazujući na epruvetu u levoj ruci žene, «kuga».


Okrenuo sam se i primetio da je Ričard Lugar već stajao u dalekoj zoni sobe. «Da li biste želeli ovo da vidite bliže, Dik?» Pitao sam i sam sam nekoliko koraka nazad.


… Po mom mišljenju, ovo je dokaz ljudskog ludila — podsećanje na to kako se imperatori uništavaju. »


Viktor Svita, zamenik glavnog doktora centralnog SES-a, u jednom trenutku demantovao je ove izjave, rekavši da uopšte ne postoji «kuga» u laboratoriji, a Obama je otvorio hladnjak, pokazujući kako se skladište k. Ali od tada, u glavama Amerikanaca, ukrajinski naučnici očigledno ostaju «ludi ludaci» koje treba kontrolisati, kao i one afričke papuance.


Igor Lebedev/IA Alternativa, srb.news-front.info

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.