U Srbiji potvrđen virus sezonskog gripa

Izvor: B92, 03.Okt.2014, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji potvrđen virus sezonskog gripa

Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu potvrdio je infekciju virusom gripa tipa A (H3N2) kod jednog pacijenta.

Virus tipa A (H3N2) je sezonski virus gripa, koji je bio u cirkulaciji i prošle sezone, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr MIlan Jovanović - Batut".

Kao osnovna mera prevencije preporučuje se vakcinacija raspoloživom vakcinom u Srbiji, a za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sezonu gripa 2014/2015. godine obezbeđeno je 235.091 doza vakcine.

Vakcina koja je dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvođača Sanofi Pastera, koja osim tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa, navode iz Batuta.

Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.

Osim navedenih potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost, a preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

Foto: Image courtesy of Praisaeng at FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.