U Srbiji nema epidemije gripa 

Izvor: RTS, 23.Jan.2019, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nema epidemije gripa 

Sezona gripa je u toku, ali epidemije nema, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" i ističe da je ove godine, u odnosu na poslednjih 10 godina, najbolji odaziv građana na vakcinaciju.
"Broj obolelih je u skladu sa očekivanim brojem za ovo doba godine i daleko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispod epidemijskog praga. Mi sada imamo nizak stepen virusa, sve u skladu sa očekivanjima za sezonu gripa", rekla je Tanjugu Darija Kisić Tepavčević.

Od početka sezone u Srbiji je od posledica izazvanih gripom umrlo dvoje ljudi.
"Radi se o osobama koje su imale hronične infekcije i koje su pod većim rizikom za nastanak različitih komplikacija", objasnila je Kisić Tepavčević.
Radi se virusima tima A, upravo onim virusima za koje se očekivalo da će da budu prisutni u ovoj sezoni i oni se "nalaze u sastavu ovogodišnje vakcine". 
Iako je potvrđeno da do kulminacije gripa neće doći, najugroženiji su kao i uvek hronični bolesnici i starije osobe sa slabim imunitetom.
"Lekara najviše posećuje najmlađi uzrast, deca do četiri godine. To je zato što su roditelji najsavesniji što se tiče zdravlja njihove dece i najčešće se javljaju pedijatru, pa su u ovoj grupi najviše beleže respiratorne infekcije koje se povezuju sa gripom", rekla je epidemiolog Kisić.
Odrasli se sa takvim simptomima ređe javljaju lekaru, kažu u "Batutu", i ističu da je ove godine u odnosu na poslednjih 10 godina najbolji odaziv građana na vakcinaciju protiv gripa.
Postoji dovoljan broj vakcina za one koji se nisu vakcinisali i one se, prema potrebi, ravnomerno raspoređuju po zdravstvenim ustanovama.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li nam preti epidemija gripa

Izvor: Mondo, 23.Jan.2019

Sezona gripa je u toku, ali epidemije nema, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovi - Batut"...Ona ističe da je ove godine, u odnosu na poslednjih 10 godina, najbolji odaziv građana na vakcinaciju..."Broj obolelih je u skladu sa očekivanim...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.