U Srbiji 244 obolelih od novog gripa

Izvor: S media, 07.Nov.2009, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 244 obolelih od novog gripa

Na Infektivno odeljenje valjevske bolnice danas je primljeno još troje obolelih od novog gripa, saopštio je Zdravstveni centar u tom gradu.

Radi se o jednoj ženi staroj 53 godine i dvoje dece - devojčici i dečaku koji imaju 13 godina. Nakon primljene terapije, njihovo stanje je za sada stabilno.

Sa nova tri, u Valjevu je zabeleženo ukupno pet slučajeva oboljevanja od >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << gripa H1N1.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, pre nekoliko dana obolelo je dvoje srednjoškolaca, devojčica i dečak, oni su zadržani na kućnom lečenju i uspešno se oporavljaju.



Broj obolelih od gripa u stalnom porastu


Potrvrđeno da je pacijent iz Niša, koji je sinoć preminuo bio zaražen virusom H1N1. Do sada u Srbiji zvanično registrovano 244 obolele osobe od novog gripa. Narednih dana i nedelja očekuje se još nepovoljnija epidemiološka situacija jer je ovo samo početak ozbiljnijeg talasa obolevanja, rekao ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Član radne grupe za borbu protiv novog gripa Branislav Tiodorović potvrdio je sinoć da je stariji muškarac, koji je u četvrtak uveče preminuo na niškoj Infektivnoj klinici, bio zaražen virusom novog gripa.

Pacijent je u kliniku primljen sa teškom hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, a nakon što je umro, nije se znalo sa sigurnošću da li boluje od virisa H1N1, sve dok to nisu potvrdili labaratorijski nalazi.

Oboleli su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva, Šida, Leskovca, Kruševca, Kosovske Mitrovice, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.



Inače, juče je potvrđeno još 15 novih slučajeva, saznaje Internet portal RTS-a. Novi slučajevi su registrovani u Beogradu (6), Nišu (3), Leskovcu (3), Novom Sadu (1), Ćupriji (1) i Kragujevcu (1). Ukupno obolelih do danas je 244.


Na osnovu utvrdjenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod dece i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljeno je 10 epidemija pandemijskog gripa, i to u Kraljevu, Požegi, Užicu i Paraćinu i epidemije u školskom kolektivu u Čačku, Nišu, Ivanjici, Prilikama i Kragujevcu.

Virus novog gripa i u Zaječaru

"Zavod za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru prijavio nadležnim republičkim organima epidemiju sličnu novom virusu gripa, nakon što su se sa ekskurzije na Zlatiboru vratili djaci osnovne skole "Ljubica Radosavljević Nada" sa simptomima sličnim gripu", izjavio direktor Zavoda, doktor Ljubiša Djordjević.

Od 85 učenika ove škole koji su bili na ekskurziji, tri dana po povratku, na visoku temperaturu, kašalj i bolove u grlu požalilo se njih 18.

S obzirom da je u pitanju lakša klinička slika, deca su na kućnom lečenju i neprekidno se prati i zdravstveno stanje njihovih porodica.

Ne politizovati nove slučajeve gripa A

"Ministarstvo zdravlja Kosova pozvalo gradjane da ne politizuju najnovije slučajeve pojave novog gripa u naselju Gračanica", izjavio zamenik ministra zdravlja Nemanja Vujović.

Načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Kosovska Mitrovica dr Zoran Vukadinović izjavio je da je registrovano ukupno četiri slučaja novog gripa.

"Troje pozitivnih je na infektivnom odeljenju, za sad su u dobrom stanju, pod nadzorom su. Četvrti oboleo je u ambulanti i takođe je pod nadzorom", rekao je dr Vukadinović.

Upravnik mitrovačke bolnice Milena Cvetković, izjavila je da se na infektivnom odeljenju ove bolnice nalazi osam pacijenata, od kojih je četvoro obolelih od svinjskog gripa. Stanje pacijenata je stabilno, osim kod jednog hroničnog bolesnika čije je stanje nešto teže nego kod ostalih.

Na teritoriji mitrovačkog okruga sinoć je zabeleženo 139 slučajeva prehlade. Nadležni poručuju da nema mesta panici, i da su osnovani i kol centri gde građani informacije mogu dobiti na brojeve telefona – za Mitrovicu i Leposavić – 94, a za Zubin Potok 028/460041 i 460031.

Preminuo pacijent u Nišu

Na niškoj Infektivnoj klinici sinoć je preminuo pacijent koji je primljen sa teškom hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, rekao je direktor klinike prof. dr Žarko Ranković, istakavši da još nije potvrdjeno da li je bio zarazen virusom novog gripa.

"Potpunu dijagnostiku znaćemo tek kada budu stigli laboratorijski rezultati, kada će se pouzdano znati da li je ovaj Nišlija, koji je imao ugradjen pejs-mejker, bio zaražen virusom novog gripa", kazao je Ranković.

On je kazao da je na tu kliniku primljen i jedan mladić iz Vranja sa težom kliničkom slikom, koji je priključen na respirator.

Ostali pacijenti na klinici za koje se sumnja da su oboleli od novog gripa, ukupno 12, imaju uobičajenu kliničku sliku i pozitivno su reagovali na terapiju, kazao je Ranković.

Tokom dana pregledano je oko 50 pacijenata na Infektivnoj klinici i najveći broj pregledanih je upućen na kućno lečenje.

Studentkinja skinuta sa aparata za disanje

Zdravstveno stanje studentkinje S. D. iz Kragujevca, koja se od 30. oktobra leči od infekcije virusa novog gripa popravlja se i ona je danas skinuta sa aparata za disanje, izjavila je portparol Kliničkog centra Andrea Obradović.

Prema njenim rečima, u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno se leči 37 osoba zaraženih virusom novog gripa, od kojih njih troje ima teži oblik oboljevanja.



Na infektivnom odeljenju čačanske bolnice nalazi se sedam osoba sa simptomima sličnim

gripu i niko od njih nije životno ugrožen, potvrđeno u toj zdravstvenoj ustanovi.


Na dečjem odeljenju smešteno je petoro mališana, zbog sumnje da su oboleli od gripa.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Čačku, nakon pregleda obavljenih u četvrtak, simptome slične gripu imalo je 24 dece školskog uzrasta i 31 odrasla osoba.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.