U Srbiji 22 žrtve novog gripa

Izvor: Politika, 30.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 22 žrtve novog gripa

Pet novih smrtnih slučajeva u dva dana. – Vakcinacije u punom jeku u većini zemalja regiona

U Srbiji su juče do devet sati ujutru registrovana 22 umrla od novog gripa. Od početka širenja epidemije nismo imali slučaj da u dva dana zabeležimo pet novih smrtnih slučajeva.

Dok broj novoobolelih opada, raste broj umrlih i onih koji se u bolnicama nalaze sa teškom kliničkom slikom novog gripa, što je i bila prognoza epidemiologa. Tako je do juče u ovlašćenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << laboratoriji za grip na Institutu za imunologiju i virusologiju „Torlak” potvrđeno ukupno 373 slučaja gripa H1N1.

– Trend opadanja novih slučajeva bio je očekivan, jer nikada grip ne prolazi u jednom talasu. Tako možemo uskoro očekivati još jedan, čak i slivanje talasa gripa, do februara, kada očekujemo i najjači udar – kaže za „Politiku” član radne grupe za pandemiju profesor dr Branislav Tiodorović.

I dalje raste broj obolelih koji su priključeni na respiratore na infektivnim odeljenjima širom Srbije. Juče ih je bilo 28 (čak 10 više nego prošlog ponedeljka), a u bolnicama se na lečenju nalazilo 529 osoba. Najviše obolelih je u grupi od pet do 14 godina, kaže se u saopštenju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”.

Po objašnjenju našeg sagovornika, pomenuti broj smrtnih slučajeva u Srbiji nije ni veći ni manji u odnosu na Sloveniju ili Hrvatsku, prema ukupnom broju stanovnika, već je rezultat uspostavljenog sistema praćenja i provere svakog akutnog respiratornog sindroma.

– Sa druge strane, ovaj broj smrtnih slučajeva govori da stvarno imamo više hroničnih bolesnika, nego što ih registruje zvanična statistika. Ili oni sami, ili njihovi lekari, ne prepoznaju na vreme pogoršanje stanja, koje je kod njih posledica gripa – kaže dr Tiodorović.

Slovenija koja je među prvima započela vakcinaciju, još 26. oktobra, juče je zabeležila peti smrtni slučaj, a zvanično imaju potvrđenih više od 1.000 slučajeva. Među hospitalizovanima najveći je broj mladih. Hrvatska ima do sada sedam smrtnih slučajeva.

U većini zemalja regiona počela je vakcinacija protiv novog gripa. Ovog vikenda 140.000 doza vakcine stiglo je i u našu zemlju, ali će vakcinacija, kako je najavljeno, najranije početi za 15 dana, dok cepivo ne prođe zakonsku proceduru naše nacionalne Agencije za lekove.

– Ako uspemo da vakcinišemo hronične bolesnike, decu do dve godine, trudnice, zdravstvene radnike, kao i zaposlene u javnom sektoru, što nam je glavni cilj, a za šta nam je potrebno do milion i po vakcina, uspećemo da prebrodimo pandemiju bez problema. Time bismo stvorili „kolektivni bedem”. Nauka kaže da sa 60 odsto stanovnika koje ćemo vakcinisati, uz one koji su grip preboleli i stekli imunitet, a takvih je na hiljade mladih, koji su letos putovali i družili se na masovnim skupovima, imali bismo dovoljan imunitet kod populacije – objašnjava dr Tiodorović.

Naš sagovornik se nada da će ovaj cilj biti ostvaren: prvo uz 140.000 već dopremljenih vakcina, a zatim da će do polovine decembra stići još 500.000 doza, a potom do kraja godine još toliko"

– Tako bismo bili blizu cilja da zaštitimo najveći deo stanovništva. Stav struke, koji smo izdvojili, jeste da vakcinacija ima smisla do kraja januara – kaže dr Tiodorović.

O. Popović

[objavljeno: 01/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.