U Srbiji 187 slučajeva gripa

Izvor: B92, Tanjug, 04.Nov.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 187 slučajeva gripa

Beograd -- U Srbiji je potvrđeno 187 slučajeva obolelih od novog gripa, od kojih je dvoje preminulo. U beogradskim vrtićima pojačane mere protiv širenja virusa.

Novi slučajevi su se pojavili u Beogradu, Ćupriji, Požegi, Novom Sadu, Užicu i Sremskoj Mitrovici. U beogradskim vrtićima formirani krizni štabovi i uvedene mere da bi se širenje gripa svelo na minimum.

Predsednik Radne grupe Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlja za praćenje pandmije Predrag Kon rekao je da je do sada potvrđeno 187 slučajeva novog gripa i naveo da je najbolja preventivna mera vakcinacija stanovništva.

Prema njegovim rečima, prioritet pri vakcinisanju imaće deca starija od šest meseci, stariji građani, hronični bolesnici i zaposleni u javnim ustanovama.

Kon je podsetio da je juče preminula pacijentkinja Suzana R. (32) iz Gornjeg Šiljegovca kod Kruševca, koja je druga žrtva ovog oboljenja u Srbiji.

Vrbas: Otkazane ortopedske operacije

Zbog širenja virusa novog gripa, u Opštoj bolnici u Vrbasu otkazane su takozvane hladne operacije, pretežno ranije zakazane ortopedske operacije. Operacije su otkazane u nekoliko narednih dana, dok se ne vidi kako će se razvijati situacija sa novim gripom, a u bolnici su zabranjene posete.

Epidemiolozi savetuju građanima da, ukoliko imaju povišenu temperaturu, ostanu kod kuće i koriste lekove za obaranje temperature i vitamin C.

Ukoliko visoka temperatura ne opada i postoje problemi sa disanjem, najbolje je konsultovati se sa lekarom koji će odlučiti o daljem lečenju, savetuju epidemiolozi.

U predškolskim ustanovama nema registrovanih obolelih od novog gripa, rekla je za B92 gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Ona je objasnila da ubuduće i nakon jednodnevnog odsustva deteta roditelji mogu očekivati poziv iz vrtića da obrazlože zašto dete nije došlo, pošto su u vrtićima pojačane mere kako bi se širenje infekcije svelo na minimum.

Sve predškolske ustanove imaju pripremljene sobe za izolaciju i medicinsko osoblje jer se može dogoditi da u toku boravka u ustanovi detetu bude povišena temperatura, objasnila je gradska sekretarka za dečju zaštitu.

Prema njenim rečima, razmatra se i mogućnost zatvaranja vrtića.

"Svi vrtići su se pripremili mnogo pre nego što se ovo desilo, organizovani su krizni štabovi u saradnji sa Gradskim zavodom za zaštitu zdravlja", navela je ona.

Ljiljana Jovčić je podsetila da u beogradskim vrtićima boravi 55 000 dece, da svi imaju braću ili sestre u osnovnim školama, koja su najrizičnija kategorija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.