U Hrvatskoj počelo vakcinisanje

Izvor: S media, 27.Nov.2009, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj počelo vakcinisanje

Pošto je u Hrvatsku stiglo prvih 140.000 doza vakcine protiv novog gripa, od danas počinje vakcinacija, prvo u županijskim zavodima za javno zdravstvo, a od ponedeljka i po domovima zadravlja i porodičnih lekara.

Već ranije sastavljene su liste prioriteta, odnosno definisane rizične grupe: hronični plućni bolesnici, trudnice od trećeg meseca trudnoće, ekstremno debele osobe, deca s hroničnim bolestima od šest meseci do tri godine i medicinski personal.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Ukupno je naručeno 1,5 milion doza vakcine od kompanije "Novartis", a ostatak će doći tokom decembra. Vakcinacija je besplatna, kako za rizične grupe, tako i za ostale koji će kasnije doći na red.

Za sada interes za vakcinaciju pokazuju starija lica, ali nema gužvi. Zdravstvene vlasti pozvale su gradjane na vakcinaciju, a prostor u medijima dobivaju i zagovornici i protivnici vakcinacije protiv novog gripa.

U Hrvatskoj je do sada obolelo 25.876 ljudi, dok ih je 11 umrlo. Samo od 16. do 22. novembra u Hrvatskoj je ukupno registrovano 13.960 novih slučajeva novog gripa. Od ukupno 25.876 laboratorijski potvrdjenih i kliničkih slučajeva zajedno, skoro 25.000 ih je prebolelo grip bez ikakvih komplikacija.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.