Izvor: B92, 15.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj nema novog gripa

Zagreb -- U Hrvatskoj ipak nema novog gripa jer je pacijent za koga je rečeno da je preboleo tu bolest ipak imao samo klasičan grip.

Hrvatski ministar zdravlja Darko Milinović izjavio je da je za nastalu zbrku kriva pogrešna interpretacija uzorka uzetog od bolesnika, pri čemu je uzorak kontaminiran u Londonu jer se nalazio blizu jednog zaraženoga uzorka. Svetska zdravstvena organizacija, odnosno laboratorija u Londonu, izvinila se Hrvatskoj zato što je poslala pogrešan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalaz o zarazi virusom novog gripa.

Ministar Milinović je naglasio da je hrvatskim stručnjacima bio sumnjiv nalaz iz Londona.

Prema pisanju medija, radilo se o hrvatskom državljaninu koji se zarazio za vreme boravka u Turskoj i Egiptu, pa se nakon povratka u Hrvatsku zbog simptoma gripa pre osam dana obratio svom lekaru.

Upućen je na kućno lečenje, a njegovi su nalazi poslani na analizu u London, gde je došlo do pogrešnog ustanovljavanja bolesti.

Objasnivši zašto još pre osam dana javnost nije informisana o obolelom, ministar je rekao da se, po protokolu Svetske zdravstvene organizacije, uzorak morao poslati u London, gde se nalazi referentni centar za grip A, a da su rezultati stigli tek danas.

Pomenuti pacijen lečen je klasičnim lekovima - vitaminom C i čajem, a nakon preležane bolesti kod kuće vratio se na posao.

Ranije danas, na vanrednoj konferenciji za novinare, ministar zdravlja Darko Milinović potvrdio je, na osnovu nalaza iz Londona, da je u Hrvatskoj zabeležen prvi slučaj novog gripa.

Rečeno je da se radi o osobi koja je boravila u inostranstvu, zarazila se, a u međuvremenu, bez lekova, sama se izlečila i vratila na posao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.