U Brazilu proglašena vanredna situacija za zdravlje životinja

Izvor: Beta, 23.Maj.2023, 08:15

U Brazilu proglašena vanredna situacija za zdravlje životinja

Brazilsko Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je "vanrednu situaciju za zdravlje životinja" širom zemlje, najvećeg svetskog izvoznika živine, jer su otkriveni slučajevi ptičjeg gripa kod divljih ptica.Mera, koja će biti na snazi 180 dana, ima za cilj "sprečavanje (bolesti) da dospe u proizvodnju živine, kao i očuvanje divlje faune i flore i zdravlja ljudi", navelo je u saopštenju brazilsko ministarstvo."To omogućava mobilizaciju resursa kako bi se sprečilo širenje virusa. Zabranjeni su i sajmovi, takmičenja i izložbe živine", dodalo je ministarstvo.Brazilske vlasti saopštile su u ponedeljak da su otkrile tri nova slučaja ptičijeg gripa, čime je ukupan broj zabeleženih od sredine maja u zemlji osam. Svi slučajevi se tiču divljih ptica u nekoliko područja širom Brazila.Brazil je najveći svetski izvoznik pilećeg mesa sa 35 odsto tržišta, prema podacima Ministarstva poljoprivrede za 2022.Ptičji grip je uzrok visoke smrtnosti divljih ptica i živine. Bolest je retko zabeležena kod ljudi, i obično se dešava bliskim kontaktom sa zaraženim pticama.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Brazilu zbog ptičjeg gripa proglašena vanredna situacija za zdravlje životinja

Izvor: Danas, 23.Maj.2023

Ministarstvo poljoprivrede Brazila proglasilo je "vanrednu situaciju za zdravlje životinja" širom zemlje, najvećeg svetskog izvoznika živine, jer su otkriveni slučajevi ptičjeg gripa kod divljih ptica.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.