Turisti iz Meksika nisu zaraženi gripom

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti iz Meksika nisu zaraženi gripom

Državljani Srbije koji su turistički boravili u Meksiku i na Kubi, a koji su se danas vratili u zemlju, nemaju simptome novog gripa. Iz Ministarstva zdravlja ponavljaju da nema razloga za paniku, da je Srbija spremna, ali i da ne treba potcenjivati situaciju.

Niko od državljana Srbije, koji su turistički boravili u Meksiku i na Kubi, a koji su se danas vratili u zemlju, nema simptome novog meksičkog gripa, potvrdili su predstavnici sanitarne inspekcije koji dežuraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Beogradskom aerodromu.

Načelnik Odeljenja sanitarne inspekcije za granično područje Beograd dr Zoran Nikolić, objašnjava da je veoma bitana procedura sa putnicima koji dolaze iz zaraženog područja.

"Procedura sa putnikom koji dolazi iz zaraženog područja sa nekim od simptoma novog gripa, je izolacija i izdvajanje tog putnika", rekao je Nikolić i naglasio da na aerodromu postoji obezbeđena prostorija, te da se potom obaveštava epidemiološka ekipa Zavoda za javno zdravlje koja dalje preuzima brigu o tom putniku.

Naši turisti kažu da su slična obaveštenja dobili i u Madridu i Londonu, dok mnogi koji su danas doputovali u Beograd iz raznih krajeva sveta kažu da na većini aerodroma nije bilo posebnih procedura.

Grupu naših turista, koji su u Meksiku boravili od 18. do 27. aprila, a odatle baš u vreme pojave novog gripa otputovali na Kubu, na aerodromu su s nestrpljenjem čekali rodbina, prijatelji.

Osmoro naših putnika i turistički vodič agencije Kontiki, avionom preko Londona, sleteli su na aerodrom tačno u podne.

Odmah po sletanju u Beograd, prošli su neophodnu proceduru, jer su boravili u području gde je registrovan grip.

Naime, period inkubacije od deset dana je prošao, niko nije imao simptome gripa, tako da su iz ove prostorije u kojoj je sa njima obavljen razgovor, gde su dobili letke sa upozorenjima, svi izašli sa osmehom i, naravno, suvenirima sa puta.

Prema proceduri Svetske zdravstvene organizacije, oni su sada u obavezi da budu dostupni epidemiolozima, koji će još neko vreme pratiti njihove stanje, ili da se ukoliko se pojave neki od simptoma jave nadležnim službama.

Iz Ministarstva zdravlja još jednom ponavljaju da nema razloga za paniku, da je Srbija spremna, ali i da ne treba potcenjivati situaciju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.