Izvor: Soko-zabava.info, 31.Okt.2017, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trikovi za sprečavanje prehlade i gripa

Koliko god voleli sezonu jesen/zima, što zbog prijtnijeg i lepšeg vremena, još boljih ponuda za putovanja ili aktuelnih modnih trendova, znate da novo godišnje doba sa sobom donosi i izazove koji baš i nisu tako lepi ili moderni. Pogađate, u pitanju je sezona virusa i prehlada, a očuvati zdravlje i nenarušen imunitet je izazov sa kojim nije tako lako ući u koštac.

Ipak, mi vam predlažemo nekoliko trikova koji će vam sigurno pomoći da ostanete jaki i zdravi, a ako vam se učine >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << interesantnim – slobodno isprobajte!

Redovno i pravilno perite ruke jer su one glavni nosači svih virusa i bakterija zbog funkcije koju naše ruke imaju i najbrže se prljaju. Ako perete ruke na nekom javnom mestu, imajte na umu da sušači za ruke predstavljaju rešenje za sušenje ruku ali nešto malo sporije jer je potrebno minimum 45 sekundi sušenja za potpuno suve ruke.  Ne želite da vaše ruke budu vlažne jer se tako bakterije još brže lepe i lakše razmnožavaju. Dakle, ako želite da koristite sušače za ruke budite strpljivi, a ako ipak nemate toliko vremena, opredelite se za papirni ubrus.

Makar dok „kritična“ sezona ne prođe izbegavajte alkohol jer on utiče na vaš san, a kada ste nenaspavani i umorni lako se dešava da vas „zakači“ neki virus.

Ako pijete čaj i udišete njegov miris, osvežavate i vlažite nazalne kanale koji će onda lakše izbaciti bakterije. U čaj dodajte limun koji „ubija“ skret i med koji deluje antibakterijski.

Jogurt, riba i jaja su puni proteina i kao takvi su obavezni za jačanje imuno sistema. Dobar imuno sistem – prehlade i virusi imaju manje šanse!

Ubijte bakterije oko sebe koliko god možete i dezinfikujte šta god možete, a što se tiče nekog spoljašnjeg okruženja o kojem ne brinete vi. Za početak biće dovoljne i antibakterijske vlažne maramice.

Mnoga istraživanja su pokazala da je cink odličan za borbu protiv prehlade i gripa pa ga uključite u svoju ishranu što više.

Voće i povrće su prirodni izvori vitamina, a vitamini igraju ključnu ulogu tokom zime kada vam je potreban jak imunitet. Uživajte u ceđenim sokićima i smutijima što je više moguće!

Kada ste na nekom javnom mestu, izbegavajte ljude koji kijaju ili kašlju i u njihovoj blizini nemojte duboko da udišete. Ako možete da se klonite gradskih prevoza još bolje – svež vazduh i lagana šetnja će vam prijati.

Stres, napetost, umor – sve to utiče na to da se osećate loše, ali i na to da vaš imuni sistem oslabi. Pronađite način da izbacite negativnu energiju i da se izduvate i videćete da ćete se u svakom smislu osećati bolje!

Makar jednom mesečno počastite sebe masažom – ona opušta organizam, ali i poboljšava cirkulaciju koja omogućava organizmu da dobije potreban kiseonik, ali i da se opusti i bude otporniji na spoljašnje štetne uticaje.

Ako niste ljubitelji fizičke aktivnosti, onda pokušajte sa saunom – znojenjem izbacujete sve štetne materije iz organizma!

Minimum osam sati dnevno spavanja je potrebno za odmoran i zdrav organizam koji se lakše bori sa virusima i infekcijama!

Obavezno dezinfikujte mobilni telefon koji je zapravo pravo leglo bakterija! Ne želite da tako nešto bude u blizini vašeg lica!
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.