„Torlakova” vakcina protiv gripa – 2012. godine

Izvor: Politika, 23.Maj.2011, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Torlakova” vakcina protiv gripa – 2012. godine

Spremni za strateško partnerstvo za svetskom kompanijom. – Uskoro tender za uništavanje vakcina protiv virusa H1N1. – Utvrđivanje osetljivosti na više od 140 alergena na hranu i polene trava i drveća

Za mesec i po dana Institut za imunologiju i virusologiju „Torlak” postaće strateški partner sa jednom od dve najveće kompanije za proizvodnju vakcina. Dogovor će biti zaključen ili sa kompanijom „Glakso >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Smit Klajn” ili sa farmaceutskom kućom „Sanofi Aventis”, a detalji ugovora su još daleko od javnosti zbog tajnosti projekta. Sve će biti ozvaničeno krajem juna.

Kako za naš list objašnjava dr Branislav Lazić, direktor Instituta „Torlak”, insistiraće se na tome da ugovor sa partnerima traje minimum sedam, osam godina jer je to realan period kada se mnogi poslovi mogu realizovati.

– Takav potez javno govori da o prodaji „Torlaka” nema ni reči. Radimo brojne projekte, a malo je poznato da „Torlak” proizvodi i oko 100 takozvanih podloga za mikrobiologiju, koje odlaze u zemlje u okruženju, Slovačku, Češku, Nigeriju i Albaniju. Veliku pomoć možemo da pružimo pacijentima koje muče alergije. Imamo mogućnost da utvrdimo osetljivost na više od 140 alergena na hranu i polene trava i drveća. Naši stručnjaci mogu da daju odgovarajuću terapiju, koja se uzima u oktobru, novembru i decembru, a zatim je pacijent „miran” cele godine – jer je zaštićen. Terapija je jevtinija nego lečenje samo jednog alergijskog napada. Planiramo da dogovorimo sa Upravom grada Beograda da u saradnji sa Sekretarijatom za dečju zaštitu obavimo testiranje mališana na alergije u predškolskim ustanovama, kako bismo predočili roditeljima da njihovo dete ima taj problem – objasnio je dr Lazić.

U saradnji sa Ministarstvom životne sredine i Sekretarijatom za zdravstvo napravili su projekat za uništavanje medicinskog otpada, uredili i prostor za te svrhe, stigle su im i prve mašine, a dr Lazić kaže da im je cilj da budu regionalni centar za uništavanje medicinskog otpada. Mnogo prašine podiglo se i oko uništavanja vakcina protiv novog gripa koje su neiskorišćene. Doktor Lazić ističe da su oni besplatno skladištili i distribuirali ove vakcine, dok su kasnije, zbog dogovora sa RZZO-om i Ministarstvom zdravlja, prikupili nepotrošena cepiva. Moraće, kaže, da naprave tender i da ih izvezu u inostranstvo na uništavanje jer Srbija nema spalionicu takvog otpada.

– Celokupna količina koja treba da se uništi zajedno sa ambalažom je lakša od tone, a koliko smo upoznati, cena je, zajedno sa transportom, između dva i četiri evra po kilogramu. Ponosni smo na to što smo 2009. godine dobili sertifikat Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za obezbeđivanje takozvanog hladnog lanca, bezbednost, skladištenje i distribuciju vakcina – dodaje dr Lazić.

Projekat proizvodnje „Torlakove” vakcine protiv gripa približava se kraju, a dr Lazić očekuje da će se cepivo naći na tržištu 2012. godine. Pilot serija vakcina je završena, a sada slede pretklinička i klinička istraživanja. Brzina proizvodnje vakcina, kaže on, zavisi i od novca koji imaju, pa će im tako veoma važan za ovu oblast biti i kredit od 16 miliona evra koji treba da dobiju od Evropske investicione banke.

– Od SZO-a smo na konkursu za projekat proizvodnje vakcina protiv gripa dobili 1.100.000 dolara. Njihova komisija nas je nedavno obišla i dobili smo najbolju ocenu za dosadašnji rad i dodatnih 400.000 na poklon da nastavimo realizaciju projekta. Pre dve nedelje na kongresu SZO-a u Meksiku održali smo predavanje o svemu tome, a dobili smo i medalju za uspešnu prezentaciju – dodao je dr Lazić.

Odnedavno, izabrani lekar može da uputi pacijenta na analize u ovaj institut, a ranije su ljudi šetani od lekara do specijaliste i nazad, pa pred lekarsku komisiju... Najčešće se dolazi zbog analize na prisustvo respiratornih virusa, na koksaki virus, na prisustvo virusa u trudnoći... U četiri referentne laboratorije, koje imaju sertifikat SZO-a, radi se nekoliko desetina analiza, a mišljenje svakodnevno traže i stranci.

Danijela Davidov-Kesar

-----------------------------------------------------------

Životinje – stanovnici „Torlaka”

Nedavno je Institut „Torlak” poklonio jagodinskom ZOO vrtu osam „zelenih” majmuna koji su rođeni u ovoj ustanovi. Na tanzanijskim majmunima nikada nisu rađena ispitivanja, a reč je o životinjama koje su potomci majmuna na kojima su rađena ispitivanja za takozvanu polio vakcinu.

– Zbog ispitivanja imamo laboratorijske životinje, miševe i pacove, kao i one koji nam znače zbog proizvodnje. U štalama se nalazi 10 konja, a u terarijumu oko 400 zmija, šarki i poskoka. Zmije su potrebne da bi se pravio serum protiv njihovog otrova kojim „pokrivamo” nekoliko zemalja. Sa životinjama se rukuje po pravilnicima, a nabavljamo samo one koje imaju licencu – objasnio je dr Branislav Lazić.

objavljeno: 23.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.