Tamiflu i dalje u upotrebi

Izvor: RTS, 23.Nov.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tamiflu" i dalje u upotrebi

Lek Tamiflu na koji je virus novog gripa postao otporan, neće biti povučen iz upotrebe u Srbiji, izjavio epidemiolog Predrag Kon. U Srbiji do sada potvrđeno 340 slučajeva obolevanja od novog gripa.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je došlo do mutacije virusa novog gripa, odnosno da je promenjena samo jedna amino kiselina u lancu virusa.

Ipak, napominju da to ne treba da zabrinjava, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer se dogodilo u samo nekoliko slučajeva.

Lek Tamiflu, na koji je prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, virus postao otporan, neće biti povučen iz upotrebe u Srbiji.

Izolovano je 60 virusa koji su rezistentni na tamiflu, a ima na hiljade slučajeva u kojima je baš "Tamiflu" pomogao. To je solidan lek, a imamo rezervni lek, "relenca", koji se takođe može primenjivati, ističe Kon.

Na pitanje da li se i dalje savetuje vakcinacija protiv novog gripa, Kon kaže da se "apsolutno savetuje vakcinacija".

"To je jedina zaštita od gripa. Vakcina neće biti promenjena", navodi Kon za list "Danas".

Prema njegovim rečima, stav lekara u domovima zdravlja, koji ne savetuju vakcinaciju, postupno će se menjati, naročito posle podrške Srpskog lekarskog društva.

"Ovde nije reč o odlukama da li se vakcinisati ili ne. Kao što epidemiolozi ne odlučuju o tehnici sprovođenja neke operacije ili načinu lečenja nekih malignih bolesti, tako i neke druge grane medicine ne bi trebalo da imaju uticaj na to treba li sprovoditi imunizaciju. To je isto kao kada bih pričao o tome da li treba sprovoditi neku operaciju", zaključuje Kon.

Prvi smrtni slučaj od novog gripa u Pančevu

U pančevačkoj bolnici je umro muškarac (53) iz okoline Pančeva, koji je bio oboleo od novog gripa A H1N1, i to je prvi smrtni slučaj u ovoj bolnici, izjavio je danas Tanjugu zamenik direktora Zdravstvenog centra "Južni Banat" dr Dušan Stojić.

Navodeći da je pacijent preminuo juče, Stojić je objasnio da je bolesnik primljen u petak sa dijagnozom obostrana upala pluća, a osim toga imao je šećernu bolest, povišen krvni pritisak i bio je gojazan.

Iz Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" danas je potvrđeno da je pacijent bio zaražen virusom novog gripa.

Institut za javno zdravlje "Batut" je ranije danas saopštio da je u Srbiji do jutros, do devet časova, bilo potvrđeno 16 smrtnih slučajeva od novog gripa.

Pre ovog današnjeg u Pančevu, poslednji smrtni ishod zabeležen je 18. novembra kod pacijenta sa teškom kliničkom slikom gripa koji je bio hospitalizovan u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak", potvrđeno je 340 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A X1N1.

Na bolničkom lečenju su 542 osobe sa oboljenjima sličnim gripu i 18 osoba je na respiratoru.

Od 340 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovodi u vezu sa putovanjem. Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva, Šida, Leskovca, Kruševca, Kosovske Mitrovice, Vranja, Valjeva, Arilja, Zaječara i Bajine Bašte.

Treća žrtva gripa na Kosovu

Na infektivnoj klinici u Prištini umrla je treća po redu osoba zaražene novim gripom, preneli su mediji.

Žrtva je tridesetosmogodišnja žena iz regiona Đakovice, a iz Ministarstva zdravlja je potvrđeno da je bila zaražena virusom A1H1N1.

Kosovu su od nedelje počele da stižu vakcine iz Turske, koja je donirala 5.000 vakcina protiv gripa A H1N1.

Do sada na Kosovu virusom A H1N1 zaražena je 81 osoba, a tri su umrle.

U prvoj grupi za vankcinaciju biće zdravstveni radnici, posebno osoblje Infektivnih klinika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.