Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2010, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svinjskim gripom zaraženo 100 Hrvata

ZAGREB - U Hrvatskoj je ove zime svinjskim gripom do sada zaraženo oko sto ljudi, saopštava ministarstvo zdravlja i socijalnog staranja potvrđujući jedan smrtni slučaj i dvoje hospitalizovanih zbog komplikacija bolesti.

Osim što poziva na vakcinaciju hronične bolesnike i lica starija od 65 godina, jer je to najefikasnija zaštita od gripa, građanima se preporučuje izbegavanje dužeg boravka u zatvorenim prostorima, pranje ruku sapunom i tekućom vodom i izbegavanje čestog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dodirivanja rukama oko očiju i usta, zdrava prehrana, unošenje dovoljno tečnosti, bavljenje fizičkim aktivnostima i zadržavanje na najmanje metar od lica koje ima simptome gripa.

U slučaju pojave simptoma nije potreban odlazak lekaru, već ostajanje kod kuće, smanjenje kontakta s drugima do prolaska simptoma i pridržavanje svih navedenih preporuka, naglašavaju u ministarstvu i preporučuju da ljudi odu lekaru tek ako imaju teže simptome kao što su otežano disanje, bol u grudima, dezorijentisanost, stalno povraćanje i slično.

Ministar zdravlja Darko Milinović potvrdio je da je 60-godišnjak prošle sedmice u Zagrebu umro od svinjskog gripa, nekoliko časova pošto je dovežen u zagrebačku Kliniku za zarazne bolesti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.