Svinjski grip stigao u Evropu

Izvor: Politika, Fonet, 27.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svinjski grip stigao u Evropu

Evropska komisija zatražila sastanak ministara zdravlja svih zemalja EU, jer je potvrđeno da je smrtonosni virus iz Meksika dospeo u Španiju i Škotsku

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 27. aprila – Španija je prva država EU koja je potvrdila da je registrovala osobu koja je zaražena virusom svinjskog gripa. Reč je o muškarcu koji se 22. aprila vratio iz Meksika, a 25. se obratio lekarima za pomoć zbog bolova u grudima i od tada se nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u bolnici, saopštila je danas na konferenciji za novinare Trinidad Himenez, španski ministar zdravlja. Ona je potvrdila da se još oko 20 osoba nalazi na bolničkom ispitivanju, jer postoji sumnja da su zaraženi, i ocenila da je situacija „pod kontrolom”.

Kako je saopštilo škotsko ministarstvo zdravlja, kod dve osobe koje su se prošle nedelje vratile sa odmora u Meksiku potvrđen je svinjski grip. Evropska komisija zatražila je danas hitan sastanak ministara zdravlja država članica Evropske unije zbog opasnosti od širenja smrtonosnog svinjskog gripa iz Meksika, Kanade i SAD. Taj sastanak će najverovatnije biti održan već sutra. Evropski komesar za zdravlje Andrula Vasiliju sastala se jutros sa ministrima spoljnih poslova EU u Luksemburgu gde ih je informisala o opasnosti od pandemije i pozvala češko predsedništvo da što je pre moguće zakaže vanredni sastanak ministara zdravlja. Česi su odgovorili da je koordinacija EU od najveće važnosti i pozvali na hitan sastanak sutra. Vasiliju je pozvala građane EU da izbegavaju putovanja u zone koje su naznačene kao centar zaraze.

„Nadležni komesar EU već je pokrenuo sazivanje hitnog sastanka. Još je rano da spekulišemo o situaciji, ali veoma blisko smo upućeni jedni na druge i pažljivo pratimo šta se događa”, poručio je iz Atine Žoze Manuel Barozo, predsednik EK povodom opasnosti da se epidemija svinjskog gripa proširi na Evropu.

U međuvremenu se verovalo da u EU nisu registrovane osobe zaražene virusom, iako su stručnjaci upozoravali da očekuju da će se to desiti. Britanska porodica Klark na povratku iz Meksika zadržana je u Londonu na pregledima i podvrgnuta antivirusnoj terapiji, jer se sumnjalo da su zaraženi virusom svinjskog gripa H1N1. Na sreću, njihovi testovi bili su negativni, objavio je danas pre podne londonski Bi-Bi-Si.

Šefovi diplomatija EU pokušali su danas da umire javnost posle brifinga sa evropskim komesarom za zdravlje, obećavajući potpunu koordinaciju službi i sigurnost građanima. „Potrebna je maksimalna koordinacija unutar EU”, saopštio je Dejvid Miliband, britanski ministar spoljnih poslova. On je dodao da je važno „aktivirati niz jasnih radnji koje mogu omogućiti ljudima potrebni stepen koordinacije i sigurnosti. To je nešto što smo odlučni da učinimo”, kazao je on.

Velika Britanija, kao i još neke zemlje EU, već izdaju na aerodromima putnicima za Meksiko štampane priručnike o prevenciji gripa, a sada razmatraju sve moguće dodatne mere i njihovu primenu širom EU. Zamenik šefa nemačke diplomatije Ginter Glozer rekao je da još nije bilo indikacija da je neko od nemačkih građana zaražen.

„Lično ću pokušati da izbegnem putovanja koja nisu neophodna u ona područja koja su pomenuta kao žarišta epidemije da bih smanjila lični rizik i potencijalnu opasnost da zarazim druge ljude”, kazala je evropska komesarka za zdravstvo u svom savetu građanima. Njena izjava i opravdan strah od putovanja u rizične oblasti doprineli su novom potresu u već oronuloj avio-industriji. Berzanske akcije „Britiš ervejza” pale su strmoglavo za 9,7 odsto, kao i „Er Frans – Kej-el-ema” za 9,1 odsto i „Lufthanze” za 1,3 odsto. Dau-džons indeks evroberze zabeležio je danas prosečan pad akcija 50 vodećih kompanija za 1,7 odsto.

Evropski i svetski stručnjaci upozoravaju da je verovatnoća da se virus proširi na Evropu ogromna, kao i da je virus H1N1otporan na najveći broj lekova protiv gripa i da ne reaguje na amantadine i rimantadine. Uprkos tome, pojava svinjskog gripa naglo je podigla akcije farmaceutskih kuća, pa je švajcarski „Roš” objavio skok vrednosti na berzi za 3,9 odsto, baš kao i neki britanski i nemački proizvođači lekova.

Vladimir Jokanović

-----------------------------------------------------------

Sjudad de Meksiko pod maskama

Od našeg dopisnika

Vašington, 27. aprila – Strah se ogleda u očima. Sjudad de Meksiko, znamenit po širokom osmehu, milionskoj gužvi koja nikad ne jenjava, poljupcima, zagrljajima, žamoru, pevanju – prekriven je plavim maskama. Usta i nos zaštitili su svi – od saobraćajaca do marijača na trgu Garibaldi.

Meksikanci nemaju poverenja u brojeve koji izlaze iz državne birokratije, pa ni kada su iz njenog centra prvi put objavljene informacije o mogućoj epidemiji svinjskog gripa – nisu se preterano uznemirili. Nelagodnost je zahvatila zemlju od trista tri miliona ljudi tek kada je televizija počela da bruji o globalnoj zastrašenosti pred do sada nepoznatim virusom iz Meksika.

Amerika je reagovala munjevito: Ambasada SAD u Sjudad de Meksiku otkazala je više hiljada razgovora (zakazanih za sledeća tri dana) za one Meksikance koji su u Ameriku nameravali da uđu legalno – sa vizom. Konzularne službe za američke građane biće svedene na izdavanje pasoša, umrlica i krštenica.

U ovom trenutku ne razmišlja se o zatvaranju granice duge tri hiljade kilometara, rekli su američki zvaničnici. Dženet Napolitano, šefica Domovinske bezbednosti (SAD), smatra da bi blokiranje „frontere” bila realna mera kada bi postojala mogućnost da se epidemija zaustavi na nacionalnim granicama.

„Ali svinjski grip već je prodro u pet država SAD, biće ih verovatno još, čak se i u Kanadi javlja o prvim zaraženima, pa zatvaranje granice ne bi imalo smisla”, rekla je Dženet Napolitano.

Iz sata u sat alarmi se međusobno nadzvonjavaju: službenici najveće kompanije za elektroniku „Soni” neće do daljnjeg putovati u Meksiko. Turisti iz celog sveta otkazuju svoje aranžmane. Amerikanci su već bili upozoreni da zbog krvavih obračuna sa narkomafijom izbegavaju zemlju sombrera. Škole će biti zatvorene do 6. maja...

Z. Šuvaković

-----------------------------------------------------------

SAD: Vanredna uzbuna

Od našeg dopisnika

Vašington, 27. aprila – Istraživački biomedicinski centar u Pitsburgu postavio je na „Gugl” sajt sa mapom novih i dosadašnjih slučajeva svinjskog gripa u Americi. Mapa se aktuelizuje iz minuta u minut, pa se klikom na kompjuter može momentalno saznati da li je pošast koja dolazi iz Meksika uzela maha i sa druge strane najprometnije granice na svetu. Sve radio stanice i televizijski kanali, međutim, emituju udarne vesti sa najnovijim podacima o preduzetim merama, a civilne i vojne rezerve lekova spremne su da krenu na put po delovima zemlje gde se epidemija širi.

Ukoliko Svetska zdravstvena organizacija proglasi pandemiju, mogla bi, kako se ovde čuje, da se zaustave do daljnjeg sva prekookeanska i kontinentalna putovanja.

Još juče je proglašeno vanredno stanje u sektoru zdravstva, a ministarstvo zdravlja ima „strateške rezerve u lekovima” dovoljne da se pomogne pedeset miliona bolesnika. Stanovništvu se preko medija upućuju kontroverzne poruke: ne zapadajte u paniku ako vam curi nos ili kijate, ali se obavezno javite lekaru ako imate visoku temperaturu, ako vas kosti bole i ako sumnjate da ste navukli virus novog gripa. Nemojte da izlazite iz kuće, izostanite sa posla, ne mešajte se sa drugim ljudima. Svi koji su putovali u Meksiko, neka obrate posebnu pažnju na svoje simptome.

Do prošle noći dvadesetak slučajeva svinjskog gripa zabeleženo je u Kaliforniji, Teksasu, Kanzasu, Njujorku i Ohaju. U Kanadi četiri pacijenta prijavljena su u provinciji Nova Škotska i dva u Britanskoj Kolumbiji.

Još nema odgovora na pitanje zašto američki i kanadski pacijenti boluju od znatno blaže verzije gripa koji je u Meksiku odneo više od sto žrtava. Svi do sada oboleli pacijenti severno od granice sa Meksikom osećaju mnogo blaže simptome i nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.

Najveće američke avio-kompanije dozvolile su otkazivanje karata za Meksiko bez ikakvih obustava. Putnici koji su se pred naletom epidemije predomislili, i ne žele da putuju, mogu jednostavno da ponište svoju kartu i hotelsku rezervaciju. U Meksiko je na letovanje ili u razgledanje, prošle godine putovalo 5,9 miliona Amerikanaca.

Z. Š.

[objavljeno: 28/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.