Sve se manje putuje u inostranstvo

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve se manje putuje u inostranstvo

U prvih sedam meseci Mediteranske zemlje beleže pad broja stranih turista od deset odsto. Prema podacima YUTE, građani Srbije za trećinu smanjili broj putovanja u inostranstvo.

Zaposlenima u turizmu ove godine nije nimalo lako. Pred njima su dva protivnika ekonomska kriza i pandemija gripa. U celom svetu to je dovelo do pada broja putovanja van granica zemlje za osam odsto. U prvih sedam meseci ove godine Mediteranske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje beleže nešto veći pad broja stranih turista, deset odsto.

Ovogodišnji turistički rezultati imaju nesreću da se porede sa prošlogodišnjim, rekordnim. Naime, u 2008. godini registrovana su 924 miliona turističkih putovanja na kojima je potrošeno čak 900 milijardi dolara.

Na početku letnje sezone turistički poslenici Mediterana su se pribojavali da bi pad posete stranih turista mogao biti od 25 do 30 odsto.

Tim pesimističnim prognozama na ruku je išla i kišovita druga polovina juna i isto takvih desetak dana jula. A onda je sve krenulo na bolje pa su negativni turistički rezultati delimično ublaženi u svim mediteranskim zemljama.

Prema podacima YUTE, građani Srbije su letos za trećinu smanjili broj putovanja u inostranstvo odlučivši se za odmor u domaćim turističkim mestima.

Domaće turističke agencije su prodale trećinu aranžmana manje nego prošlog leta.

Ipak, u YUTI se ograđuju, to ne znači da je u tom procentu smanjen i broj odlazaka u inostranstvo, jer statistika ne registruje one koji se odmaraju u Crnoj Gori u sopstvenoj režiji.

Razlog za to, kažu u nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija, ne leži samo u krizi i strahu od gripa.

"Bilo je velikih problema sa dobijanjem dozvola za Tursku. Tu smo izgubili oko 30.000 putnika, a i banke nisu izašle sa povoljnim turističkim kreditima", rekao je Ljubomir Cerović iz YUTA.

Sve su to razlozi zbog koji su se građani Srbije, kao i ostali Evropljani, ovoga leta više nego prethodnih odlučivali za odmor u domaćim turističkim mestima. Ta činjenica, kao i podatak da je povećan broj stranih turista u našoj zemlji doprineće većem turističkom spoljnotrgovinskom suficitu nego prethodnih godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.