Šta sve može jedna čaša vode s limunom

Izvor: B92, 25.Mar.2014, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve može jedna čaša vode s limunom

Samo jedna čaša vode i sok od limuna mogu biti veoma korisni za naše zdravlje. Predstavljamo vam deset najboljih činjenica u vezi sa vodom sa limunom.

Gradi imunitet

Pola isceđenog limuna u čaši vode jednom dnevno ima dovoljno vitamina C za borbu protiv prehlade i gripa. Nutricionistkinja Mišel Čeveli naglašava za News.com.au kako limun poboljšava sposobnost tela da apsorbuje gvožđe,koje je važno za zdrav imunološki sistem.

Poboljšava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << probavu

Sok od limuna slične je strukture probavnih sokova u želucu pa ima pozitivan učinak na probavni trakt. Zato sok od limuna pomaže čišćenju creva a pomaže i kod problema nadutosti.

Za lepotu kože

“Limun je super za borbu protiv starenja kože”, kaže Mišel. Antioksidativna svojstva pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za simptome starenja.

Smanjuje apetit

Limun sadrži pektin odnosno topiva vlakna koja se obično nalaze u agrumima. Zahvaljujući pektinu, duže ćete se osećati sitima, imaćete i manji poriv za nezdravom hranu u trenutku kada osetite glad jer ćete moći da izdržite do ručka ili večere.

Balansira nivo pH

Limun je jedna od najvažnijih alkalnih namirnica koja balansira kiselost u organizmu. Bez tog balansa podložniji smo raznim upalama.

Zdravlje urinarnog trakta

Limunov sok je diuretik što znači da podstiče proizvodnju urina. Kao rezultat toga, toksini iz tela odlaze brže nego inače, a to pomaže i zdravlju urinarnog trakta. Na taj način može se promeniti pH vrednost urinarnog trakta pa će se bakterije teže širiti i izazivati upale.

Osvežava dah

Antiseptička svojstva uništavaju loše bakterije u ustima pa sok od limuna deluje kao sredstvo za dezinfekciju. Čaša vode s limunom mnogo je zdravija opcija razbuđivanja od šoljice kafe. Većina zdravstvenih stručnjaka slaže se da je vodu sa limunom najbolje popiti kada je na sobnoj temperaturi budući da je najbliža temperaturi tela.

Štiti zdravlje uopšteno

Visoki nivo kalijuma u limunu pomažu boljim funkcijama mozgan i kontroli krvnog pritiska. Limun i voda zajedno takođe smanjuju stres i depresiju budući da su povezani s niskim nivoom kalijuma u organizmu.

Brže zarastanje rana

Zbog askorbinske kiselina, podstiče zaceljivanje rana u telu i važan je nutrijent u održavanju zdravih kostiju, tkiva i hrskavice. Takođe smiruje upale u telu.

Detoksikacija jetre

Voda sa limunom deluje kao sredstvo za čišćenje jetre odnosno detoksikaciju. Ona čisti i stimuliše jetru, podstiče proizvodnju žuči odnosno kiseline potrebne za varenje i probavu. Takođe može pomoći u kontroli viška žuči i otapanju žučnih kamenaca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počnite dan sa vodom i limunom

Izvor: Prva.rs, 25.Mar.2014

1. Poboljšava imuno sistem. Sok od pola limuna u čaši vode je bogat vitaminom C, što pomažu da se podigne imuno sistem i pomaže telu u borbi protiv virusa i prehlada. Nutricionistkinja Mišel Čevalej Hedž kaže da je limun takođe i odličan podstrekač telu za apsorpciju gvožđa, važan nutrijent...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.