Srbija zabranila uvoz jaja i živine iz ovih zemalja!

Izvor: BKTV News, 09.Feb.2017, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zabranila uvoz jaja i živine iz ovih zemalja!

Ptičji grip je ove godine najrašireniji u Austriji, Hrvatskoj, Rumuniji i Mađarskoj, preko koje je i stigao u Srbiju.

U Srbiji je na snazi “Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje uvoza zarazne bolesti ptica avijarna influenca u Republiku Srbiju” po kojoj je zabranjen uvoz živine, ukrasnih i egzotičnih ptica, pernate divljači i ptica za zoo-vrtove; priplodnih jaja i jednodnevnih pilića živine; proizvoda, sirovina i sporednih proizvoda poreklom od živine, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ukrasnih i egzotičnih ptica i pernate divljači, saznajemo u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Uvozimo polovnjake koji na Zapadu ne bi prošli tehnički pregled

Ova odluka zapravo znači da iz zona koje su proglašene za zaražene ili ugrožene ptičjim gripom nije dozvoljen uvoz.

Zabrana se ne odnosi na proizvode koji su podvrgnuti termičkoj obradi na temperaturi od 70˚ C ili višoj u centru proizvoda.

Primenom analize rizika kod pojave ptičjeg gripa, ako su sprovedene sve potrebne mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja ptičjeg gripa, može se dozvoliti uvoz.

Broj obolelih od gripa u opadanju, od početka sezone prijavljeno je 18 smrtnih slučajeva

Uslov je da se objekat iz koga se uvozi nalazi izvan žarišta i zaraženog područja i da je udaljen najmanje 50 km od granica ugroženog područja.

Inače, ptičji grip je ove godine najrašireniji u Austriji, Hrvatskoj, Rumuniji i Mađarskoj, preko koje je i stigao u Srbiju. Kod živine se pojavio i visokopatogeni podtip ptičjeg gripa H5N8, a u Vukovaru je utvrđen i kod divljih labudova.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

EKSKLUZIVNO Srbija zabranila uvoz jaja i zivine iz ovih drzava

Izvor: medio.rs, 09.Feb.2017

Ptičji grip je ove godine najrašireniji u Austriji, Hrvatskoj, Rumuniji i Mađarskoj, preko koje je i stigao u Srbiju..U Srbiji je na snazi “Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje uvoza zarazne bolesti ptica avijarna influenca u Republiku Srbiju” po kojoj je zabranjen uvoz živine, ukrasnih...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.