Srbija spremno dočekala novi grip

Izvor: Politika, Beta, 03.Jul.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija spremno dočekala novi grip

Zbrinjavanje obolelih od novog virusa gripa na Univerzijadi je izuzetno dobro pripremljeno i na sve probleme sa zdravljem Srbija je spremna da odgovori – pohvala je koju su juče Ministarstvo zdravlja, Vojnomedicinska akademija i Organizacioni komitet Univerzijade dobili od visoke predstavnice Svetske zdravstvene organizacije dr Nedret Emiroglu, zadužene za region Evrope, koja je u poseti našoj državi.

Posle posete Univerzitetskom selu, dr Emiroglu nije krila da je impresionirana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << organizacijom ove manifestacije. Za prvi identifikovani slučaj obolevanja, kod mladića iz Australije, predstavnica SZO je rekla da je bio očekivan, jer ipak se nalazimo usred pandemije, a učesnici su stigli iz velikog broja zemalja, čak iz 144 države.

U Srbiji je do juče registrovano ukupno 15 slučajeva obolelih, a i najnoviji otkriveni slučaj potvrđen je kod osobe koja je u Beograd stigla iz Australije, saopšteno je juče iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”. U ovoj ustanovi juče je održan sastanak naših epidemiologa, članova Radne grupe za praćenje pandemije i predstavnika Ministarstva zdravlja sa gošćom iz SZO, a potom i susret sa novinarima.

Dr Nedred Emiroglu je rekla da u Srbiju nije došla samo zbog Univerzijade, već i zbog daljih razgovora o unapređenju mera saradnje i dogovora o vakcini, jer prema iskustvima iz drugih zemalja, nagovestila je da će broj obolelih rasti i u našoj zemlji.

– Kada je reč o dostupnosti vakcine protiv novog virusa gripa, moram da kažem da u ovom času najviše savetodavno telo SZO još nije donelo odluku o masovnoj proizvodnji nove vakcine za pandemijski grip. Još izučavamo virus da bismo dali preporuku za proizvodnju vakcine, ali smo sklopili ugovore o stručnoj tehničkoj i finansijskoj pomoći sa proizvođačima u zemljama u razvoju, među kojima je i Institut Torlak – rekla je dr Emiroglu.

O. Popović

-----------------------------------------------------------

Zaražen sedmogodišnjak iz Šapca

Šabac – Institut za virusologiju i imunologiju „Torlak” u Beogradu potvrdio je juče da je sedmogodišnji dečak iz Šapca oboleo od novog gripa A H1N1, koji je nedavno doputovao iz Australije. Pošto je imao povišenu temperaturu, pregledan je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Šapcu, a bris grla i nosa poslat je referentnoj laboratoriji.

– Znajući da su boravili u rizičnom području, roditelji su se preventivno obratili lekarima. Zbog nešto lakše kliničke slike – telesna temperatura nije prelazila 38 stepeni, nije imao upalu grla, niti crvenilo očiju – dečaku je određena kućna izolacija. Njegovi roditelji za sada nemaju tegobe, a takođe su pod medicinskom nadzorom – rekao nam je direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu dr Nebojša Sofranić.

M. M.

[objavljeno: 04/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.