Spaljivanjem srca spasili trudnicu

Izvor: S media, 11.Apr.2012, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Spaljivanjem" srca spasili trudnicu

Zvjezdana Šobot (31) iz Banjaluke ući će u medicinsku literaturu kao druga pacijentkinja sa ovih prostora, i jedna od nekolicine u svetu, kojoj je u odmakloj trudnoći "spaljivanjem" dela srčanog mišića obuzdan ubitačan ritam srca. Tako je, buvalno, gotovo u poslednji čas, u Kliničkom centru Srbije, spasen život ove žene i njene bebe.

Sve je započelo običnim gripom, a onda je Zvjezdanino >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << srce, počelo da "bije" 200 otkucaja u minutu. Lekari u banjalučkom kliničkom centru pokušali su sve, ali ni kombinovanjem više lekova nisu uspeli da smire srce. Odlučeno je prvo da se Zvjezdana helikopterom prebaci u Beograd, ali se ispostavilo da je, ipak, sigurnije da se transportuje sanitetom.

Lekari zapalili pacijenta tokom operacije!

Skandal: Ginekolog tajno slikao 1.850 golih pacijentkinja

Niš: Pacijent preminuo zbog nedostatka materijala

U Beogradu je prvo primljena u Urgentni centar, a onda, kao medicinski izuzetno komplikovan slučaj, prebačena na Kliniku za kardiologiju KCS.

- Ustanovili smo da je Zvjezdanino srce, koje je i pod terapijom kucalo 150 otkucaja u minuti, zbog toliko ubrzanog rada već počelo da popušta - priča za "Novosti" docent Dragan Simić, kardiolog. - Radiofrekventna ablacija koja se primenjuje kod ovakvih poremećaja, bila je jedina, ali zbog trudnoće izuzetno rizična mogućnost. Žena nam je naočigled "tonula" i svi smo bili svesni da neće još dugo izdržati.

U subotu po podne u sali za elektrofiziologiju okupili su se doktori Nebojša Mujović,

Aleksandar Kocijančić, Stevan Mrđa, Vladan Kovačević, Milan Marinković, Tatjana Potpara i Dragan Simić.

Čim su temperaturom od 60 stepeni spaljena dva-tri problematična milimetra srčanog mišića, puls i pritisak su se vratili u normalu.

- U takvim slučajevima, ipak, postoji mogućnost da se posle intervencije srčani ritam ponovo ubrza, pa smo Zvjezdanu još nekoliko sati pratili u sali - objašnjava dr Mrđa. - Srećom, sve je dobro prošlo. Ovakvi slučajevi se izuzetno retko sreću i u praksi, i u medicinskoj literaturi, i ovaj "komotno" može da se publikuje u stručnom radu.

Posle intervencije Zvjezdana je prebačena na intenzivnu kardiološku negu, odakle je trebalo "da pređe" na Ginekološko-akušersku kliniku, i tu sačeka porođaj. Ali, ispostavilo se da su i majka i beba odlično, i da su se vratile u Banjaluku.

(Novosti)

Foto: Novosti

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.