Smrtonosni virus H2N3 preti Australiji

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jan.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtonosni virus H2N3 preti Australiji

Ozbiljan virus preti Australijancima naredne zime. Naime, sezona smrtonosnog gripa u SAD mogla bi da završi na Petom kontinentu, upozorili su stručnjaci.

Sezona smrtonosnog gripa H2N3 u SAD mogla bi da završi na Petom kontinentu, upozoravaju stručnjaci  

U Americi, epidemija opasnog H2N3 virusa stigla je pre vremena i prouzrokovala smrt 20 dece, a vakcina nema dovoljno. U Njujorku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je registrovano 19.000 obolelih, pa je guverner Endrju Kuomo objavio vanredno stanje.

 

Do sada, u Njujorku je zabeleženo pet puta više slučajeva obolelih nego što ih je bilo ukupno tokom čitave prošle godine. Još nije jasno da li je epidemija dostigla vrhunac. Jedan od obolelih je i glumac Hju Džekmen koji kaže da se još bori sa bolešću "koja se proširila preko čitave zapadne obale Amerike".

Australijsko medicinsko udruženje poručuje da iskustvo iz inostranstva predstavlja upozorenje za Australiju.

- Prošle godine, sezona gripa rano je dostigla najvišu tačku u Americi i tamo je bilo 50.000 mrtvih. Mi se upoređujemo sa severnom hemisferom, kao njena paralela na jugu, pa je ovo nama upozorenje da se ove godine ranije vakcinišemo - saopštavaju stručnjaci.

Svake godine, vakcina se priprema tako da odgovara očekivanom virusu koji se može razviti, mutirati i putovati oko sveta. Najčešći je virus influence A, ali su još aktivni i influenca B i svinjski grip.

 

Najugroženiji stari, Aboridžini i ostrvljani

Desetine hiljada Australijanaca razboli se svake godine od gripa, mnogi završe u bolnici, a određeni broj ne uspe da se izbori sa bolešću i umre. Najugroženiji su stariji ljudi, Aboridžini i ostrvljani s Tores Strejta, trudnice i bilo koja osoba koja inače pati od zdravstvenih problema.

Virusolog dr Alen Hempson kaže da oni nikada ne mogu biti sigurni šta donosi nova sezona gripa, ali da stanje u SAD "upozorava na činjenicu da se možemo suočiti s nečim sličnim".

- Uskoro će doći vreme vakcinacije. Koliko sam razumeo od kolega iz inostranstva, naša vakcina bi trebalo da prilično odgovara virusu koji cirkuliše u drugim delovima sveta - ističe Hempson.

Specijalno formulisana vakcina biće na raspolaganju ovde u martu i ona će štititi od influence A (H2N3), influence B i svinjskog gripa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.